Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bude opravdu dobrým tátou? Tyhle signály vám dost napoví

  • 9. ledna 2020 | 13:42

    Milujete svého partnera a uvažujete o založení rodiny? To, že je pozorný, galantní, zábavný společník a dokonalý milenec, je jistě skvělé. Ale o tom, zda je zralý na roli táty, přece jen vypovídají jiné věci. Co vše prozradí, že stojí za to s ním mít děti?

    Být rodičem je velmi závažné rozhodnutí a také velká zodpovědnost, na kterou jsou vážně potřeba dva. Proto je velmi důležité vybrat si toho správného muže, který bude nejen dobrým partnerem, ale především i skvělým otcem. Které situace, vlastnosti a postoje vám mohou prozradit, že právě on je ten nejvhodnější kandidát? Hodně vám napoví následující řádky…

  • Doma vám pomáhá

    otec
    Autor: iStock

    Pokud jsou veškeré domácí práce jen na vás, protože on to považuje výhradně za ženskou doménu, buďte si jistá, že s příchodem potomka se jeho přístup určitě nezmění. Jen vy budete více ve stresu ze všech těch nových povinností, které budete muset obstarat sama… Mít dítě je totiž zápřah, na kterém by se měli podílet oba rodiče. Takže od takového raději rychle pryč. A pokud naopak máte doma chlapa, který po sobě uklízí, snaží se vám pravidelně pomáhat, a navíc je i šikovný – dokáže sám leccos opravit, smontovat nebo uvařit – můžete si gratulovat. Je zřejmé, že bude užitečný i jako otec.

  • Umí se dobře vypořádat se stresem

    otec
    Autor: iStock

    Další z důležitých věcí, které ho pasují na dobrého tátu, je, že ho jen tak něco nerozhází. Dokáže s přehledem zvládat nečekané a nepříjemné situace nebo dny, kdy se vůbec nedaří? Není výbušný nebo až hysterický kvůli každé hlouposti? Pak je to skvělé znamení. Chlap pohodář, který vás navíc v nouzi podpoří, je opravdu k nezaplacení. A věřte, že pro rodinný život plný nepředvídatelných událostí je jako dělaný. Protože partner, který zvládá i sebeobtížnější situace bez stresu, a ještě se u toho usmívá, zvládne i křičící dítě ve dvě hodiny ráno.

  • Je obětavý a starostlivý

    otec
    Autor: iStock

    Myslí jen na své radosti a zábavu a je pro něj problém cokoli měnit? Tak na to velký pozor… Jeho chování v tomto směru napoví, nakolik se dokáže později obětovat pro rodinu. Partner, který bude i dobrým otcem, umí dělat ústupky a kompromisy. A je obětavý… Občas se vzdá hospody s kamarády nebo hodiny nohejbalu, když vám třeba není dobře nebo něco řešíte. Zkrátka věnuje vám dostatek péče a lásky právě ve chvíli, kdy to opravdu potřebujete. Správný rodič totiž musí být připraven naplňovat potřeby dětí i ve chvíli, kdy se mu to totálně nehodí.

  • Je spolehlivý a dokáže vás zabezpečit

    otec
    Autor: iStock

    Být rodičem znamená nejen spoustu radosti a štěstí, ale také řadu povinností a zásadních změn. Můžete se na svého muže spolehnout? Máte vedle sebe člověka, u kterého jste si jistá, že když něco řekne, tak to také platí? Nebo ho stále musíte do něčeho nutit, přemlouvat a on jen pořád slibuje? To vám také mnoho ukáže… Stejně tak to, jak dokáže hospodařit s penězi. S příchodem potomka se vaše výdaje na spoustu let zvýší. Měla byste mít tedy jistotu, že nebudete žít pořád jen „z ruky do huby“ třeba jen kvůli tomu, že většina výplaty padne na jeho koníčky či zábavu.

  • Nevadí mu cizí děti

    otec
    Autor: iStock

    Nejlepší je, když můžete svůj protějšek tak trochu proklepnout. Zkuste partnera vzít někam, kde bude pokud možno více dětí. K vašim příbuzným či kamarádům, kteří už jsou rodiči. Věřte, že z takových setkání hodně poznáte a napoví vám, zda váš partner k roli tatínka dozrál, nebo pro něj bude otcovství ještě dlouho tabu. Sledujte, jak se chová a jak reaguje. Zda je z dětského křiku podrážděný, napjatě sedí a počítá minuty do odchodu, nebo je dokonce vytočený, protože mu batole opatlalo jeho oblíbené džíny. Nebo je naopak v klidu, k dětem je milý a kamarádský a při stavění hradu s vaším synovcem je ve svém živlu.

  • Ví, že děti chce

    otec
    Autor: iStock

    Stane se otcem jen kvůli tomu, že vy po tom šíleně toužíte? A on si jistý skoro vůbec není… Určitě není dobré ho do něčeho nutit. To se vám jedině vymstí… Založení rodiny je vážné rozhodnutí, a proto byste se na tom měli shodnout. Jestliže ale o dětech mluví sám, a dokonce se na ně těší, je to samozřejmě skvělé znamení. Je jasné, že z nové role má strach stejně jako vy, protože neví, co ho přesně čeká, ale důležité je, že má opravdu chuť a ambice být dobrým tátou.

     

Autor: beni
Klíčová slova:  otec, otcovství, děti, táta, rodič, rodina, partnerství
Diskuse ke článku
.