Maximum ve 20.10 hodin

Polostínové zatmění Měsíce obvykle není očima pozorovatelné, tentokrát ale Měsíc projde sice pořád jen polostínem Země, ale velmi blízko jejího plného stínu, a to znamená, že se jižní část Měsíce (ta, která není tolik pokrytá "měsíčními moři") mírně zatmaví. Maximum jevu nastává ve 20 hodin a 10 minut.

Další polostínové zatmění Měsíce, ovšem mnohem hůře pozorovatelné, se koná 5. června. Výraznější zatmění nastane až 28. října 2023, úplné bude z Česka viditelné až 7. září 2025.

Astro fotka měsíce

Pokud na zajímavý úkaz nechcete čekat až do včera, možná vás zaujme unikátní vítězný snímek prosincového kola soutěže Česká astrofotografie měsíce. Fotografii nazvanou „Galaxie pod Galaxií“ pořídil fotograf Roman Ponča v Šeříně nad Špindlerovým Mlýnem.

„Dvě galaxie na jednom snímku - ta naše a galaxie M31 v Andromedě. Jsou od sebe vzdáleny 2,4 miliónu světelných roků, a i když se z globálního pohledu vesmír rozpíná, tyto dva útvary se díky pohybu v místní skupině galaxií k sobě přibližují.

Odhadujeme, že se v průběhu času několikrát protnou a za 4,5 miliardy let se nakonec spojí do jedné obří eliptické galaxie. Na pozorování Mléčné dráhy tak máme už jen něco přes 4 miliardy roků," říká k fotce s úsměvem Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR.