Největší ozdoba Staroměstského náměstí se ve čtvrtek poroučela k zemi a stejně jako v minulém roce si jej převzali truhláři z jižní Moravy: „Byla by přece škoda, aby se dřevo z tak krásného a zdravého stromu nevyužilo. Právě pro Staromák se vždy vybírá ten nejkrásnější smrk a do jeho výběru je zapojená celá republika. I proto jsme mu chtěli vdechnout nový život,“ vysvětluje Petr Vlk, ředitel firmy WOOD&RESIN a jeden z tvůrců stolů svůj záměr.

Truhláři si vše vyzkoušeli poprvé loni. V lednu roku 2019 strom získali ke zpracování. A letos tomu nebude jinak. Po čtvrtku bude strom převezen do Brna, tam proběhne zpracování kmene a nařezání na desky budoucích stolů. Ty budou vyskládány do hráně, tedy do urovnané hranice a tam budou přirozeně schnout. „Jestli to bude trvat podobně dlouho jako loni, tak to odhaduji tak na 6–7 měsíců. Poté desky převezeme do sušičky, kde je budeme pomalu dosoušet až na požadovanou 8% vlhkost,“ popisuje dlouhý proces Petr Vlk a dodává: „Loni nás to vlastně dost překvapilo, jak dlouho to trvalo. Do sušičky jsme dřevo dali v září a vytahovali až v listopadu. Letos to vidím dost podobně, ale už se tomu aspoň nebudeme divit (smích).“

Zajíc v pytli

Dražba je unikátní především tím, že zákazník vůbec netuší, jak bude finální produkt vypadat. A tak vlastně kupuje tak trochu zajíce v pytli. „Trochu jsme se toho na začátku báli, přeci jen lidé investují nemalé peníze a vlastně ani neví do čeho. Loňský zájem nás ale nadchnul, a tak doufáme, že to letos bude alespoň podobné,“ popisuje Petr Vlk. Případní zájemci se ale rozhodně nemusí obávat, že by snad měli stůl stejný jako jejich loňští předchůdci. „Chtěli jsme projekt ještě trochu posunout, a proto jsme ke spolupráci oslovili malíře Marka Číhala, který stoly navrhne,“ nastiňuje podobu budoucích uměleckých děl Vlk.

Výroba nového stolu
Autor: WOOD&RESIN

Malíř Číhal není ve své profesi žádné ořezávátko. Studoval na pražské Akademii výtvarných umění a na berlínské akademii Universität der Künste, je vůbec nejmladší umělec, který kdy v dějinách Ludwig Musea vystavoval, a k tomu všemu si jeho umělecký návrh vybral ateliér slavného newyorského architekta Richarda Meiera pro pojetí foyer nové budovy Parkview, která bude otevřená na jaře 2020 na pražské Pankráci. A co na tento nevšední nápad říká sám malíř? „Je skvělé být součástí tohohle nápadu a podílet se na dalším příběhu vánočního stromu ze Staromáku. Už se nemůžu dočkat, až dřevo vyschne a uvidím, jak se moje návrhy mění v realitu.“

Ekologie v praxi

Loni firma věnovala polovinu z utržených peněz, tedy 64 600 korun, na výsadbu nových stromů. „Již jsme vysadili pět vzrostlých lip a javorů v areálu nemocnice v Městci Králové nebo čtyřmetrovou jedli v Řeporyjích. Na jaře roku 2020 nás čeká vysazení dalších 25 stromů,“ uzavírá Petr Vlk.

Fotogalerie
26 fotografií