Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Ušetřete za elektřinu a plyn pomocí samoodečtu: Jak vyzrát na zdražování?

/
  • Víte, jak na samoodečet? Tady je jednoduchý návod.
    14. ledna 2020 ● 14:00

    Ceny energií rostou a každá uspořená koruna je znát. Řada lidí ale netuší, že udržet výdaje pod kontrolou a ušetřit můžou jednoduše, pomocí samoodečtu. Poradíme, kdy se samoodečet nejvíc vyplatí.

  • 1.

    Jak na to?

    Samoodečet není nic složitého, stačí opsat potřebné hodnoty z příslušného měřidla. Plynoměr má vždy pouze jeden číselník. U elektřiny, v případě, že máte dvoutarifní sazbu, nezapomeňte zapsat odečty u vysokého i nízkého tarifu. Uváděné hodnoty se odečítají bez desetinného místa a údaje jsou u elektřiny v kWh a u plynu v m³. Pro nahlašování pak budete muset uvést rovněž výrobní číslo měřidla a adresu odběrného místa.

    Samoodečet elektřiny
    Autor: archiv Blesku

    Rada: Způsob nahlašování samoodečtů se může u jednotlivých dodavatelů lišit, zpravidla to jde e-mailem či telefonicky.

    Samoodečet plynu
    Autor: archiv Blesku

    Tady jsou 4 situace, kdy lze samoodečtem ušetřit!

  • 2.

    Změna dodavatele

    Měníte dodavatele elektřiny nebo plynu? Součástí změny bývá i závěrečné vyúčtování. „Spolu s ukončením dodávek energií od původního dodavatele doporučujeme k poslednímu dni zapsat a nahlásit jak původnímu, tak novému stavy měřidel, tedy elektroměru či plynoměru,“ radí Robert Šíma z Bohemia Energy.

    Rada: Až dostanete od předchozího dodavatele konečné vyúčtování, překontrolujte si, zda jsou stavy a údaje na faktuře správné.

     

    VIDEO: „Stal jsem se vazalem dodavatelů energií,“ hořekuje havířovský kantor

  • 3.

    Přepis energií

    Stěhujete se či přepisujete byt nebo dům? Pak je třeba zajistit i přepis energií. Jeho nedílnou součástí by mělo být i provedení samoodečtu. „Ten dává oběma stranám jednoznačnou odpověď na to, kolik by měl za odebranou energii zaplatit původní odběratel a odkdy jde již spotřeba na vrub novému,“ uvádí Šíma.

     

    Rada: Nezapomeňte podepsat předávací protokol, kde si vzájemně stavy na měřidlech odsouhlasíte.

    Autor: Profimedia.cz

  • 4.

    Změna cen na přelomu roku

    Ceny energií se mohou změnit kdykoli během roku. Proto se vyplatí nahlásit samoodečty k datu, kdy dochází k úpravám cen. Důležitý je samoodečet na přelomu roku, protože se obvykle mění regulovaná část ceny energií stanovená Energetickým regulačním úřadem. Navíc dodavatelé často upravují i neregulovanou část ceny energií.

     

    „Spotřeba celého fakturačního období se tímto způsobem rozdělí a do data změny budete mít spotřebu spočítanou podle starších ceníků, tedy zpravidla s nižšími cenami. Nové, většinou vyšší ceny, budou uplatněny až na spotřebu od data zvýšení,“ vysvětluje Šíma.

    Autor: Profimedia

  • 5.

    Odhalení »žrouta«

    Pravidelnými samoodečty se můžete vyhnout nepříjemným překvapením. Pomůžou vám odhalit »žrouty« energií. Výkyv ve spotřebě vás totiž může upozornit například na špatnou elektroinstalaci nebo vadný spotřebič.

     

    Rada: Čas od času se podívejte na elektroměr, jestli se s vaší spotřebou neděje něco neobvyklého.

    Autor: jn

Dnešní horoskopy