Černému hrozilo za usmrcení z nedbalosti, neposkytnutí pomoci a za přechovávání a distribuci drog až 12 let v base. Krajský soud v Plzni ho loni v srpnu poslal do vězení na 6,5 roku, což bylo pod spodní hranicí trestní sazby. Státní zástupce se proti výši trestu odvolal a Vrchní soud v Praze mu dal za pravdu. Černému přidal 1,5 roku.

„Zcela jsme se ztotožnili s odvoláním státního zástupce,“ řekla soudkyně Jana Lemfeldová s tím, že podmínky pro mimořádné snížení trestu podle ní splněny nebyly. Poukázala na to, že podle znalkyně sice mohly být u Černého po nehodě sníženy ovládací a rozpoznávací schopnosti, nebyl ale nepříčetný.

Černý: Moje fenka brečela

Černý totiž od začátku odmítal, že by zraněným vědomě neposkytl pomoc. Tvrdil, že byl v šoku a nevěděl, že je v autě někdo vážně zraněný. Staral se tak o psa.

„Moje fenka Sára, kříženec chrta a staforda, brečela, byla celá od krve, tak jsem se věnoval jí. Když u nás zastavilo auto, věděl jsem, že je o kamarády postaráno,“ vypovídal. Jedním ze svědků se nechal odvézt se psem na veterinu, později se k nehodě vrátil.

Jenže pokud by Černý byl nepříčetný, jak tvrdil, nezajímal by se vůbec o nic. „Pan obžalovaný si toho stavu osob byl vědom, byl na něj upozorněn, i přesto ale trval na tom, aby z místa nehody odjel," řekla soudkyně. Podle spisu Černý před jízdou vypil několik panáků tvrdého alkoholu a v průběhu jízdy užil ještě kokain.

Podle verdiktu Vrchního soudu Černý také nesmí sedm let řídit auto. Rodině zemřelého musí dohromady zaplatit 1,1 milionu korun. Dalšího téměř půl milionu má Černý nahradit firmě, jíž patřilo auto, které řídil.

Kokain s množstevní slevou

Tragédie se stala v červnu 2018. Černého vůz dostal v zatáčce smyk, vylétl ze silnice a narazil do dvou stromů. Jeden ze spolujezdců, Jan S. (42), utrpěl zhmožděniny a otřes mozku, druhý, David Č. (†28), v nemocnici zemřel. „Příčinou smrti bylo pohmoždění mozku společně se zlomeninou spodiny a klenby lebeční,“ popsal při jednání v Plzni státní zástupce Jakub Kubias.

Policisté v havarovaném voze našli balíček se 40 g kokainu. Obžalovaný tvrdil, že na něj dostal množstevní slevu. „Když koupíte více, vyjde levněji. Složili jsme se na něj tři, každý pro svou potřebu. Těch 40 g jsem koupil v Praze za 56 tisíc Kč. Gram tak vyšel na 1400 Kč. Kdybych ho koupil méně, gram by stál 2500 Kč,“ hájil se.

Další drogy předával podle rozsudku i dále v Plzeňském kraji. Podle spisu měl také nejméně dva roky doma přes kilogram směsi s psychotropní látkou extází.

VIDEO: Zfetovaný a se zákazem řízení ujížděl policistům.

Video
Video se připravuje ...

Muž pod vlivem drog a se zákazem řízení ujížděl policistům, dopadli ho. Policie České republiky