Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pilot Tomáš letěl náhodou kolem drsné nehody u Vrbčan: Ti chlapi měli pořádný štěstí, prohlásil

Autor: VaB - 
11. ledna 2020
06:00

Čelní střet dvou vozidel si na Kolínsku vyžádal dvě těžká zranění. Díky několika náhodám nehoda neskončila tragicky. Když ke kolizi došlo, prolétal kolem shodou okolností záchranářský pilot v civilním vrtulníku Tomáš Škrabálek se svým žákem a vystudovaným záchranářem Radkem S. Kolem místa nehoda pak náhodou projela sanitka, která zastavila, a její posádka začala okamžitě pomáhat. „Chlapi měli pořádný štěstí,“ prohlásil pilot Tomáš.

U Vrbčan na Kolínsku došlo v pátek dopoledne k vážné nehodě dvou aut. Čelní střet dvou osobních aut na silnici 1/12 si vyžádal dvě vážná zranění. V autech zůstali uvězněni řidiči, ze zdemolovaných aut je museli vyprostit hasiči. 

Kvůli nehodě byla navíc na hodinu uzavřena silnice číslo 12 spojující Český Brod a Plaňany. Silnice pak byla průjezdná kyvadlově. Proč k nehodě došlo, vyšetřují dopravní policisté a kriminalisté. 

Shoda náhod

V době, kdy k čelnímu střetu došlo, prolétal nad nehodou pilot záchranářského vrtulníku Tomáš Škrabálek. V té době byl v malém soukromém stroji. Jinak ale létá v Jihlavě a Ostravě se záchranářskou helikoptérou.

„Létali jsme s tím nejmenším, co máme, Robinsonem R22. Když jsme viděli tu nehodu, nahlásili jsme to na záchrance, přistáli jsme tam a šli pomáhat. V tu dobu tam ještě nikdo nebyl a pak kolem jela záchranka na nějaký lehký případ, tak tam zastavili. Ti chlapi v těch autech měli pořádný štěstí,“ řekl záchranářský pilot Tomáš.  

„Naše posádka vyjížděla k jinému případu a náhodně projížděla kolem této nehody,“ popsala mluvčí středočeských záchranářů Petra Effenbergerová. Záchranáři ze středočeského kraje tak okamžitě zastavili a vydali se pomáhat vážně zraněným. 

Záchranář vedle záchranáře

Neměli u sebe žádné záchranářské pomůcky či speciální batoh. Měli pouze malou lékárničku. „Pak přiletěli kluci z Prahy s Kryštofem 01, naložili ho a pádili s ním do nemocnice,“ uvedl Tomáš. Dodal, že měl přiletět i další vrtulník, nakonec druhého zraněného odvezli sanitkou.

„Po intenzivní lékařské péči byl letecky přepraven do pražské nemocnice Střešovice,“ dodala Effenbergerová. Jeden ze zraněných utrpěl vážná mnohačetná poranění. Druhý zraněný byl po nezbytné péči převezen do pražské vinohradské nemocnice.

„A zrovna dneska se tam učil létat Radek S., kluk, který je vystudovaný záchranář. Ten jim tam hodně pomohl, protože to zná,“ prohlásil Tomáš. U firmy Helitom se cvičí na pilota záchranářského vrtulníku. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání