Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyšetřování masakru v Ostravě: Brutální záznamy z kamer potvrdily plán vraha Vitáska

Autor: VaB - 
11. ledna 2020
16:48

Vyšetřování masakru ve Fakultní nemocnici Ostrava potvrdilo, že masový vrah Ctirad Vitásek (†42) hledal čekárnu, ve které bude co nejvíce lidí! Policie zmapovala díky kamerám jeho pohyb po nemocnici. Podle nich nahlížel do čekáren a vybíral si, kde bude zabíjet. Proč ale střílel?  

10. prosince došlo ve Fakultní nemocnici Ostrava k ohromné tragédii. Vrah Ctirad Vitásek (†42), vešel do nemocnice a v čekárně traumatologie rozpoutal peklo. Nelegálně drženou zbraní zabil celkem sedm lidí. Několik dalších zranil. Ještě před tím ale hledal místo, kde bude střílet. 

„Mohu sdělit, že se nám podařilo díky kamerovým záznamům zmapovat pohyb této osoby po nemocnici a opravdu nahlížel do několika čekáren. Takže existuje úvaha, že tak hledal vhodné místo činu,“ řekl pro iDnes státní zástupce David Bartoš. Čekárnu traumatologie si tak vybral asi proto, že tam bylo nejvíc pacientů.  

Vyšetřovatelům se podařilo navíc zjistit, že poté, co z nemocnice utekl, odjel do obce Háje ve Slezsku na Opavsku za svými příbuznými. Od nich pak odjel do obce Děhylov, kde ho podle informací jeho matky nalezli policisté ve vrtulníku. Přímo před nimi se zastřelil. 

Případ bude odložen            

Policisté už teď vědí, že děsivý případ bude odložen. Důvod je více než jasný – pachatel je mrtvý, není koho potrestat. Kriminalisté ale nehází flintu do žita a snaží se zjistit minimálně střelcův motiv, nebo jestli Vitáskovi někdo nepomáhal.

Případ provází ale několik neznámých. Policisté stále nevědí, odkud střelec vzal zbraň, na kterou neměl oprávnění. Dále není jasné, jestli zabíjel z přesvědčení o svém onemocnění, které mu doktoři nepotvrdili. 

Půl roku, pak do archivu

„Pitva jeho těla byla už provedena, zatím však nemáme konečnou zprávu,“ poznamenal Bartoš. Upozornil, že veškeré závěry jsou zatím předčasné. Vyšetřování celého činu odhaduje na půl roku od skutku.

Pokud by střelec přežil, hrozil by mu výjimečný trest. To je tedy dvacet až třicet let vězení. Vzhledem k tomu, kolik mělo jeho počínání obětí, mohl by dostat i doživotí.

„Vyšetřování probíhá stejně jako u jiných násilných trestných činů, ačkoliv samozřejmě hrozné následky všichni vnímáme a těžko lze nějak pochopit počínání podezřelého,“ zakončil pro iDnes státní zástupce Bartoš. 

Viera Vaňová ( 12. ledna 2020 07:27 )

Probuh proč tu pořád dáváte vysmateho zmetka Vraha!drasate tím jen pozůstalé.Matka udála adoptivního syna jen z vypočítavosti.Kdyz ji řek že se de zabít.Pokud by ji to slovo neřekl kryla by ho.Chtela ho chránit před ním sami.Musela tušit že není v pořádku.A i jeho přítelkyně z kterou žil v jednom bytě o všem věděla že má zbraň.Procvzo nehlasili?chudáci museli kvůli takovému zmetkovi zemřít NEVINNY LIDE

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání