Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lékaři rýžují na mladých muslimkách. Za téměř sto tisíc jim slibují „návrat panenství“

Autor: tsv - 
12. ledna 2020
18:10

Britští lékaři ročně vydělají tisíce liber, tedy desítky tisíc korun, za operace „navracující panenství“. Intimní zákroky lákají z 90 procent muslimské dívky, kterým Korán zakazuje provozovat předmanželský sex. Lékaři jsou nařknuti z úmyslného vyvolávání strachu v mladých muslimkách ze svatební noci a využívání jej k vyššímu finančnímu zisku.

Hymenoplastiku v Británii ročně podstoupí stovky žen, nutí je k tomu tradice i rodinní příslušníci. Jedná se převážně o rodiny vyznávající islám z Blízkého východu a Asie, uvedl web Daily Mail.

Podle kritiků příkazy Koránu využívají lékaři k vlastnímu prospěchu a mnohdy sami vytváří nátlak na své potenciální klientky. Příkladem je klinika The Gynae Centre v Londýně, která „malý zákrok“ silně doporučuje, jelikož „panenská blána je symbolem panenství a nevinnosti a je důležitou podmínkou pro uzavření manželství, některé svazky jsou kvůli nepřítomnosti blány zpětně anulovány.“

Matky k zákroku mnohdy nutí své dcery

Operace, při níž se vytvoří nová tenká vrstva kůže v intimních partiích ženy, je prováděna za pomoci lokální anestezie a trvá necelou hodinu. Za zákrok si některé soukromé kliniky účtují až 3000 liber (89 000 korun). K podstoupení procesu nahrazení panenské blány mnohdy matky nutí své dcery ze strachu, že se o jejím předčasném protržení dozví otec rodiny.

Mohammad Masood, ředitel kliniky MAS Gynaecology, sdělil, že od roku 2014 se poptávka po hymenoplastice zčtyřnásobila. Tvrzení, že se o tento nárůst zájmu zapříčinili lékaři, odmítá. „Zažil jsem případy, kdy jsem měl pocit, že operované zachraňujeme život. Bývají to velice smutné situace,“ sdělil serveru Daily Mail.