Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vyděšené děti prchaly pryč. Stovky žraloků jsou u oblíbené pláže v mělkých vodách

Autor: Darina Jíchová - 
13. ledna 2020
11:25

V mělkých vodách kolem pobřeží novozélandského ostrova Great Barrier Island se pohybují stovky žraloků, predátoři plují jen několik metrů od plavců a paddleboardistů. Žraloky se podařilo natočit na video Zachu Judkinsovi (16). „Jezdíme sem každé léto, říkali, že tu žraloci jsou, ale nečekal jsem jich tolik,“ řekl mladík tisku. Zprávu přinesl deník Daily Mail.

Judkins nejdříve žraloky natočil na svůj dron a pak se sestrou vyrazil šnorchlovat mezi predátory. „Bylo to fakt skvělý, největší žralok měl asi metr a půl, na dronu jsou ale vidět i větší,“ komentoval teenager. Jeho matka Sarah následně pořízené video sdílela na facebooku. Judkinsovi na pláž Gooseberry Flat jezdí pravidelně už 10 let, už před dvěma lety natočili hejno žraloků, šlo ale „jen“ o několik desítek jedinců. 

Plavce u novozélandských břehů překvapily stovky žraloků. Predátoři se sem připlouvají pářit. Plavce u novozélandských břehů překvapily stovky žraloků. Predátoři se sem připlouvají pářit. | Facebook Sarah Judkinsové

Ostrov se nachází asi 90 kilometrů od novozélandského Aucklandu a jezdí sem tisíce lidí, místní pláže jsou většinu dne plné. Ostrov mají v oblibě i rybáři. „Aspoň víme, proč ryby tolik neberou,“ napsal jeden z rybářů pod video Judkinsové. Další se naopak pochlubili, že se jim žraloka podařilo ulovit.

Odborníci: Oni zase odplují

Podle odborníků u pobřeží „hnízdí“ hned několik druhů žraloků, převládají ale kladivouni a liškouni. „Pane jo, to je skvělé a trochu děsivé, tolik žraloků. Děkujeme za sdílení,“ záběry Judkinsové se na facebooku rychle šířily.

„Připlouvají sem, aby se pářili, není to nic neobvyklého, nikdy jich tu ale nebylo tolik,“ doplnila Judkinsová. „Není to nic neobvyklého, hejna nových žraloků zase odplují,“ přidal Clinton Duffy z Odboru pro konzervaci žraloků, aby vysvětlil: „Obzvláště mladí kladivouni milují mělké a teplé vody.“

Žraloci vyhnali děti z vody

„U pobřeží se s oblibou cachtají děti, voda je teplá a mělká, tenhle víkend se ale držely u břehu, když viděly, kolik je ve vodě žraloků. Bály se. Upřímně je strašidelné, když mezi nimi plavete nebo pádlujete na paddleboardu,“ sdělila deníku New Zealand Herald, jedna z plavkyň. Nicméně podle údajů dochází k žraločím útokům u novozélandských břehů jen zřídka, od roku 1840 predátoři zaútočili jen 113krát.

 

agfor ( 13. ledna 2020 14:07 )

Žraločí kluci mají teď jiné starosti než baštit dědtičky.

Zobrazit celou diskusi