Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Skvrny od make-upu na oblečení? Víme, čím odstraníte rtěnku nebo řasenku

/
  • (iStock)
    30. března 2024 ● 06:00

    Stačí chvilka nepozornosti nebo neopatrnosti a naše líčení se obtiskne na oblíbené halence nebo svetru. Jak si s těmito nežádoucími skvrnami nejlépe poradit?

    Samozřejmě nejlepší by bylo těmto „nehodám“ předcházet. Obléknout se například ještě před tím, než se namalujete, a oblečení sundat až poté, co se zase odmalujete. Ale někdy zkrátka spěcháme a na tyhle věci nemyslíme. Pokud už se tak stane, nesnažte se situaci zachránit tím, že flek rychle setřete vodou nebo navlhčeným ubrouskem. Docílíte tak pouze toho, že se z jedné šmouhy stane větší matný flek. Proto se, pokud si oblečení nechcete nadobro zničit a chcete se fleku ještě zbavit, tohoto vyvarujte a zkuste následující fígle…

  • 1.

    Pudr, make-up, tvářenka, oční stíny

    Autor: iStock

    Make-up z vašeho oblíbeného oblečení odstraní přípravek, který obsahuje alkohol. Velmi dobrým pomocníkem vám můžou být například šampon na vlasy nebo pěna na holení. Oba produkty obsahují sloučeniny, díky nimž je nečistota snáze uvolněna z vláken textilie. Jen raději nejdřív vyzkoušejte na nějakém nenápadném místě, jestli nebude látku odbarvovat. Pokud jde o bílé oblečení, vyzkoušet můžete také pastu ze sody, tu na skvrnu nanesete, necháte chvíli působit, opláchnete a poté oblečení vyperete běžným způsobem.

  • 2.

    Řasenka

    Autor: iStock

    V případě klasické řasenky by vám měly stačit stejné zbraně jako v případě make-upu. Větší oříšek je to ale v případě voděodolných řasenek. Jedním z dobrých tipů je samotný odličovač, který používáte na odstranění voděodolného make-upu. Jen si dejte pozor, aby odličovač nebyl na olejové bázi, tím byste oblečení naopak ještě víc uškodila.

  • 3.

    Rtěnka

    Autor: iStock

    Otisk rtěnky na halence či partnerově košili si nepřeje žádná z nás. Ale pokud se objeví, v první řadě se snažte odstranit mastnotu z rtěnky – zkuste ji zasypat třeba dětským pudrem nebo rozdrcenou bílou křídou, nechte působit. Poté jemně třete vlhkým hadrem, houbičkou nebo kartáčem a vyperte. Poradit si se skvrnou ale dokáže i "obyčejný" lak na vlasy. Zašpiněné místo jím postříkejte a nechte ho několik minut zaschnout. Pak oblečení hoďte do pračky a vyperte běžným způsobem.

  • 4.

    Lak na nehty

    skvrny
    Autor: iStock

    V případě laku na nehty myslete na to, že je potřeba skvrnu nejdříve nechat dobře zaschnout. Jinak by se vám rozmazala. A pak ji můžete zkusit oddrolit. Pokud nebudete úspěšná, na pomoc si vezměte lak na vlasy. Postříkejte skvrnu a vyčkejte aspoň deset minut. A nakonec pomocí kartáčku zkuste odstranit. Jestliže ani toto nezabere, poslední množností je samotný odlakovač. Jen s ním opravdu opatrně. Protože byste z oblečení mohla odstranit nejen skvrnu, ale i původní barvu. Proto odlakovač v tomto případě nejdříve vyzkoušejte na nenápadném místě, abyste poznala, jak reaguje. Pokud je vše v pořádku, skvrnu podložte nepromokavou podložkou a aplikujte na ni odlakovač. Pak přikládejte savý ubrousek, který uvolněný lak šetrně vsákne. Postup budete muset s největší pravděpodobností opakovat vícekrát, dokud skvrna alespoň částečně nezmizí. Po vyprání by zbytky skvrny měly už úplně zmizet.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 2
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy