Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Slováci uvolnili blokádu českých hranic. Dopravci budou jednat s ministrem

Autor: ČTK, sova - 
13. ledna 2020
14:20

Slovenští autodopravci uvolnili všechny blokované přechody a úseky silnic. Podle slovenských webů to oznámil mluvčí Unie autodopravců Slovenska (UNAS) Stanislav Skala. Unie tak reagovala na výzvu premiéra Petera Pellegriniho, který slíbil, že v případě takového kroku ihned začne s dopravci jednat.

UNAS zahájila minulé úterý protesty za výrazné snížení silniční daně či za pozastavení výběru mýtného. Od neděle pak na podporu svých požadavků zablokovala přes 20 hraničních přechodů s Českem, Maďarskem a Polskem. Pellegrini dnes dopoledne po jednání s ministry příslušných resortů sice jednoznačně odmítl zastavit vybírání mýtného, nicméně dal najevo, že kabinet „je připraven začít jednat do hodiny od zprůjezdnění přechodů“.

Skala upozornil, že přechody sice byly uvolněny, ale stávka pokračuje a autodopravci „zůstávají tam, kde byli“.

Blokáda může zemi způsobit vážné ekonomické problémy

„V této chvíli čekáme na pozvání pana premiéra a příslušných ministrů, abychom mohli navrhované požadavky probrat za jednacím stolem, jak se patří,“ řekl mluvčí.

UNAS podle něj ovšem na požadavku, který se týká mýtného systému, trvá. „Uvidíme, až se předloží smlouva na mýtný systém, podle toho se potom zařídíme,“ uvedl Skala.

Stávka slovenských autodopravců spojená s blokováním hraničních přechodů je v rozporu se zákony a může ekonomice země způsobit vážné problémy. Na tiskové konferenci v Bratislavě to po pondělní mimořádné schůzce s některými ministry prohlásil slovenský premiér Peter Pellegrini (Smer-SD).

Ujistil, že je připraven s autodopravci jednat, a to prakticky ihned po uvolnění všech blokovaných komunikací, vyloučil ale možnost zastavení výběru mýtného, což je jeden z požadavků protestujících.

Premiér odmítl zastavit mýtné s vysvětlením, že Slovensko by se v takovém případě stalo z evropského pohledu levnou cestou, kterou by využívali všichni zahraniční autodopravci.

Pellegrini: Tuto stávku vůbec nepovažuji za náhodu

Pellegrini vyslovil podezření, že protest je spíše spojen s nadcházejícími volbami než se skutečnými problémy autodopravy. Poukázal přitom na skutečnost, že blokád se neúčastní všichni slovenští dopravci, například sdružení ČESMAD.

Podle premiéra byla stávka zorganizovaná skupinou lidí několik týdnů před volbami s vědomím, že v tak krátké době nelze přijmout zásadní změny. „Tuto stávku vůbec nepovažuji za náhodu,“ prohlásil. Vyjádřil přitom předpoklad, že autodopravci, pokud jim jde o výsledek, budou chtít jednat.

Majitele kamionů předseda vlády varoval, že se vystavují riziku závažného porušování slovenských zákonů. Zároveň je upozornil, že blokováním slovenských komunikací „hazardují s ekonomickými zájmy Slovenské republiky, s bezpečností silniční dopravy i se zdravím občanů“.

Slovenští dopravci uvolnili blokované přechody a silnice. Slovenští dopravci uvolnili blokované přechody a silnice. | Twitter Policie ČR

Přechod s ČR už funguje normálně

„Do hodiny od zprůjezdnění všech hraničních přechodů a všech úseků silnic je slovenská vláda připravená jednat s představiteli autodopravců,“ slíbil premiér po schůzce s ministry příslušných resortů a s policejním prezidentem Milanem Lučanským.

Řekl přitom, že jsou oblasti, o nichž se dá jednat, jako například slevy ze sazeb mýtného nebo zrušení zdanění kapesného při pracovních cestách řidičů. „Na věc je ale třeba pohlížet komplexně,“ poznamenal. Zároveň zdůraznil, že nedovolí, „aby si někdo bral slovenské občany jako rukojmí“.

Situace na blokovaných hraničních přechodech byla po poledni nepřehledná. Na některých akce pokračovala přes noc i pondělní dopoledne, na některých byla ráno přerušena do jednání premiéra s ministry. Podle slovenské televize byla krátce před polednem blokáda obnovena na přechodu s Českou republikou a Kúty.

Zobrazit celou diskusi