Větve z dvaadvacetimetrového smrku ztepilého se nejprve staly obědem pro stádo slonů. Pracovníci zoo větve zkontrolovali, aby na nich nezůstaly ozdoby či dráty, které by mohly zvířatům způsobit zranění. Poté je rozvezli po sloním výběhu a ozdobili křížalami. Kladením větví na několik stanovišť ve sloním pavilonu zajistili chovatelé to, že se k pamlsku mohla dostat kdykoli kterákoli samice nebo slůně. Sloni si tak při krmení nekonkurovali a omezila se přísná hierarchie panující ve stádě, uvedl chovatel slonů Aleš Doležal.

Ze smrkových větví měli radost i bizoni. Větve zvířata využila k jídlu i k pobavení. „Bizonům dopřáváme vánoční stromek jako zpestření a vytržení ze stereotypu. Větve jsou pro ně hračkou, se kterou si můžou pohazovat a okusovat ji,“ řekl jejich chovatel Radovan Mourek.

Smrk, který zdobil Staroměstské náměstí po dobu vánočních trhů, vyrostl na soukromém pozemku ve městě Semily v Libereckém kraji. Větve skončily v zoo, z kmene připravují brněnští truhláři stoly, které svými kresbami ozdobí malíř Marek Číhal. Stoly se budou dražit pravděpodobně na jaře tohoto roku. Za peníze z aukce se vysadí nové stromky.

Fotogalerie
12 fotografií