Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Mírná nadváha může být i výhoda,“ tvrdí obezitolog. Která dieta rozhodně nepomůže?

Obezitolog Martin Matoulek v Epicentru Blesku
Obezitolog Martin Matoulek v Epicentru Blesku  (Autor: blesk.cz)
Autor: mav - 
14. ledna 2020
06:05

Nejen se začátkem roku řešíme kila navíc a to, jak se jich co nejefektivněji zbavit. Ne každá nadváha je ale pro tělo problém. Geny hrají v tělesné hmotnosti důležitou roli, kódují totiž přibližně polovinu naší postavy. S pohybem je důležité začít už v mládí, dokud si ho lidské tělo umí zafixovat jako něco příjemného, řekl v pořadu Blesku Epicentrum obezitolog Martin Matoulek.

„Čím jsme mladší, tím víc máme dbát na pohybovou aktivitu. Do třiceti let si můžeme pohyb zafixovat jako příjemný. Pokud to nezažijeme v dětství a mládí, tak nás pohyb nebude rozhodně bavit,“ radí Matoulek s tím, že ve vyšším věku by se člověk měl rozhodně vyvarovat přísných redukčních diet: „Po šedesátce může být mírná nadváha i výhodou," dodává. 

Video  „Mírná nadváha může být i výhoda,“ říká obezitolog. Která dieta vám rozhodně nepomůže?  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Podle Matoulka se dá jen těžko určit, jestli hraje větší roli pohyb, nebo jídelníček: „Nedá se říct, že je jedno lepší než druhé. Ovšem když člověk zvýší kondici, je vedlejším produktem pokles hmotnosti. Zatímco když drží redukční dietu, kondici si nezvýší.“ Co ale rozhodně není pověra, to je vliv genů: „Přibližně polovinu naší postavy kódují geny. Každý máme svůj hmotnostní strop někde jinde.“  

Držení redukčních diet doporučuje obezitolog výhradně pod monitoringem nutričního terapeuta: „Velmi oblíbené jsou například bezsacharidové diety, protože dochází k rychlému úbytku hmotnosti. Nikoli ale tukové tkáně. Vyhýbat se úplně sacharidům navíc nedává smysl, protože jsou základním palivem pro sval a pro pohyb. Jednoduché cukry jsou dokonce dobré pro mozek,“ varuje.

 

agfor ( 14. ledna 2020 15:58 )

Asi přišel na to, že až tlustý budou hubený, tak hubený budou studený.

sakajeva ( 14. ledna 2020 11:02 )

Otázka je, co je to mírná nadváha. Když se ukazuje, že určitá "nadváha" je výhodou, tak to asi není nadváha, ale je to právě ta ideální váha. Kult štíhlosti asi nemá se zdravím zas tak moc společného.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa