Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Brutální útoky a život mezi čtyřmi zdmi: Rabín roky zotročoval 50 žen a dětí

Autor: ČTK - 
13. ledna 2020
19:01

Izraelská policie v pondělí v Jeruzalémě zadržela ultraortodoxního rabína, kterého podezírá, že zotročil asi 50 žen a jejich malé děti ve věku od jednoho roku do pěti let. Informovala o tom agentura AFP.

Totožnost muže policie nezveřejnila, uvedla jen, že mu je kolem 60 let. V preventivní vazbě stráví příštích sedm dní. Muž byl kvůli podobným obviněním zadržen už v roce 2015, ale následně byl propuštěn. Policie jej nyní opět vzala do vazby na základě nových informací. Podle agentury Reuters policie získala důvody potřebné k razii od žen, kterým se podařilo uprchnout, a na základě utajovaného vyšetřování.

„Vyšetřovatelé v posledních dvou měsících našli důkazy, které naznačují, že podezřelý má absolutní kontrolu nad životem přibližně 50 lidí, kteří žijí v rezidenčním komplexu a kteří se všichni podrobují jeho vůli a jsou od svých rodin,“ oznámila policie.

Ženy čelily sexuálním útokům

Jiný policejní zdroj v rozhovoru s AFP uvedl, že podezřelý se na ženách a dětech dopouštěl trestných činů a držel je v otroctví. Spolu s ním bylo pro podezření z podílu na zotročování zadrženo dalších osm žen.

Ultraortodoxní židovská svatba v Izraeli Ultraortodoxní židovská svatba v Izraeli | Reuters, Profimedia

Zotročené ženy podle policie žily ve stísněných podmínkách v budově v Jeruzalémě, odkud zřejmě vůbec nevycházely, a muž pobíral jejich mzdy. Izraelská média zároveň informovala, že některé z žen čelily sexuálním útokům. Víme, že je držel proti jejich vůli a že jim bral peníze,“ řekl policejní mluvčí Micky Rosenfeld.

Ultraortodoxní Židovky loni v polovině listopadu zahájily v Izraeli kampaň proti domácímu násilí ve své komunitě. Ultraortodoxní Židé tvoří asi 10 procent z devíti milionů Izraelců a často žijí v izolaci.