Přes enormní půlroční snahu se vedení obce zatím nepodařilo získat náhradu. Lidé se v nemoci nemají na koho obrátit. Stejně tak mají problém získat jen předpis na léky, které dlouhodobě užívají. „Paní doktorka měla v evidenci necelou tisícovku pacientů. Nejenom od nás z Hrozenkova, ale taky od sousedů z Žítkové, Vyškovce, Vápenic nebo Pitínských pasek,“ vypočítává starosta Milan Vaculík (61).

Objevil se jen jediný potenciální zájemce, nakonec svůj zájem odvolal. A je zle, hodně zle. Situace je den ode dne závažnější, hroutí se celý zdravotní systém. „U nás byla paní doktorka Michalcová prakticky denně, ráno i večer. Její pomoc, ale i předpisy na léky potřebují akutně především lidé upoutaní na lůžko. Nevíme, jak to bude dál,“ konstatuje Miriam Chovancová (54) ze zdejšího domova s pečovatelskou službou. Jde totiž o úkony, které nikdo jiný než vystudovaný lékař provést nemůže.

Když doktora, který by klienty pravidelně navštěvoval, nesehnali, jednou z variant je i jejich přeložení jinam, bude-li místo, nebo umístění do nemocnice. Když není nikdo, kdo by psal lidem léky, nikdo si pro ně nechodí. A tak problémy s jejich odbytem má například tamní lékárna.

Situace v příhraničí je v mnohém komplikovanější než jinde. Do Uherského Brodu k lékaři je to ze Starého Hrozenkova 22 kilometrů. Kolem střediskové obce jsou rozesety další vesnice, jejich obyvatelé to mají ještě dál. Nejhorší je, že ani tam pokaždé nepochodí. Lékař, u kterého není pacient registrován, musí ze zákona poskytnout jen akutní péči. Lidem tak nezbývá než se obracet na záchranku, ta ale nemůže fungovat jako běžný praktický lékař.

Starosta Milan Vaculík: Nabízíme byt 3+1 zdarma, 30 tisíc pro sestru, a nic...

Hromosvodem pro všechny je nyní starosta Hrozenkova Milan Vaculík. „Inzerovali jsme v odborném lékařském časopise, vyšlo to na tisíce, nic. Nabízíme lékaři zdarma bydlení v bytě 3+1, vybavenou ordinaci, uděláme v ní na náklady obce stavební úpravy podle jeho přání. Naše vesnice dají měsíčně dohromady 30 000 korun na plat sestry. Jednáme s krajem, pojišťovnami, nic zatím nepomohlo,“ vypočítává starosta, který se sám stará o více než devadesátiletou nemocnou matku. I ta potřebuje lékaře...

Problém mají řešit zdravotní pojišťovny

Každý, kdo nemůže najít praktického lékaře, by se měl obrátit na svou zdravotní pojišťovnu. Ta je podle ombudsmana pro zdraví povinna mu se zajištěním zdravotní péče pomoci. Obrátili jsme se na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP), která má nejvíce pojištěnců v Česku.

„Situaci ve Starém Hrozenkově sledujeme a komunikujeme s Krajským úřadem ve Zlíně. Pokud by náhodou některý z našich klientů měl problém sehnat dostupného lékaře, ať se obrátí na pobočku VZP, kde mu poradí,“ uvádí mluvčí VZP Vlastimil Sršeň. To je ale třeba pro staré lidi upoutané na lůžko téměř nemožné. Stejně jako cesta k jednání na pobočku do Uherského Brodu.

Dušan Cigánik (65) z Velkých Karlovic: Kdo se postará o 2000 pacientů?

 I malebnou valašskou obec Velké Karlovice na Vsetínsku, v níž se natáčel veleúspěšný seriál Doktor Martin, trápí odchod praktického lékaře do důchodu. Po třiceti letech opouští praxi MUDr. Dušan Cigánik (65) a ani po několika měsících aktivního hledání a vyjednávání za sebe nemůže najít náhradu.

Doktor Cigánik v ordinaci.
Autor: archiv Blesku

„Můj obvod má dva tisíce pacientů, ordinace ve zdravotním středisku je plně zařízená a moderní. Velké Karlovice jsou žádaná turistická lokalita s plnou občanskou vybaveností, přesto se nedaří najít nového praktika,“ popsal doktor Cigánik.

Za sebou má mnoho adrenalinových zážitků, například pravidelné zimní návštěvy pacientů z odlehlých horských valašských »kotárů«. „Vzpomínek je hodně, ale život jde dál,“ uzavírá oblíbený doktor.

MUDr. Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů: Není nás málo, mladí ale nechtějí z města

 Je skutečně takový problém najít za lékaře náhradu? Je praktiků nedostatek? „Není to tak, že by nám chyběly dlouhodobě desítky doktorů, ale stává se, že v některých lokalitách někdo skončí praxi a nedaří se najít zástupce,“ přiznává předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka s tím, že loni získalo atestaci asi 250 nových praktických lékařů.

„To při počtu asi 5200 praktiků v Česku znamená, že se jich za deset let půlka obmění,“ vysvětluje Šonka, který vidí dva problémy: „Mladým lidem se nechce na periferii, raději by zůstali ve velkém městě nebo jeho blízkém okolí. A druhý problém je, že z těch mladých lékařů, kteří získají atestaci, je nadpoloviční počet žen, takže ty nenastupují do systému a nastoupí rovnou na mateřskou. Pak se ale zase vrátí. Není nás tedy fatálně málo, ale někde se problém objevit může.“

Jaké je řešení? „Zdravotní pojišťovny mají lékaře v takovém regionu zvýhodnit finančně, že by měl až o třetinu větší úhradu než lékař jinde. Projekt se má rozjíždět už v tomto roce,“ uvedl doktor Petr Šonka.

Fotogalerie
9 fotografií

Studio Blesk: Někteří lékaři kritizují nové e-nechopenky

Video
Video se připravuje ...

Studio Blesk: Někteří lékaři kritizují nové e-nechopenky Jakub Veinlich, Lukáš Červený