Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Betlémská hvězda? „Úkazu staletí se dočkáme letos,“ slibuje astronom

Video se připravuje ...
Autor: Bohuslav Štěpánek - 
15. ledna 2020
06:05

„Konjunkce Jupiteru a Saturnu, které se dočkáme letos, je úkaz staletí,“ řekl v Epicentru Blesku Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR. Naposledy bylo totiž přiblížení planet pozorovatelné v 17. století. Stejný fenomén těsně před naším letopočtem byla zřejmě tzv. Betlémská hvězda, tedy znamení narození Ježíše. Astronom popsal i další úkazy očekávané v letošním roce a přiblížil, kdy budou nejvíce a nejjasněji „padat hvězdy“.

„Jedna z nejpropracovanějších teorií vysvětlení Betlémské hvězdy je tzv. trojitá konjunkce planet Jupiteru a Saturnu, která proběhla v roce minus sedm v květnu, v září a v prosinci, takže to všechno sedí do symboliky narození židovského krále,“ upřesnil astronom s tím, že jev je to opravdu vzácný a kdo jej letos nestihne, možná ho už neuvidí.

Saturn Saturn | www.eso.org

„To, co nás čeká, tak bylo možné pozorovat naposledy v roce 1623 a příště to bude 2080,“ upřesnil Pavel Suchan. Jupiter a Saturn se k sobě budou přibližovat už od léta, maximální přiblížení nastane 21. prosince. „To bude šest obloukových minut. Představte si šest obloukových minut jako jednu pětinu průměru Měsíce,“ vysvětlil.

Už v noci na 4. ledna bylo možné pozorovat na obloze pouhým okem maximum meteorického roje Kvadrantidy, v létě, mezi  11. a 13. srpnem, to budou nejznámější Perseidy. Těch by mělo být kolem půlnoci i 60 během hodiny. „Kdybych měl někomu doporučit, na jaký meteorický roj se jít podívat, tak určitě 14. prosince na Geminidy. Akorát bude zima,“ řekl Suchan s tím, že nejlepším místem pro jejich pozorování je otevřená krajina mimo les a bez světelného smogu měst.

Astronom Pavel Suchan byl hostem pořadu Epicentrum dne 14. 1. 2020. Vpravo moderátor Bohuslav Štěpánek. Astronom Pavel Suchan byl hostem pořadu Epicentrum dne 14. 1. 2020. Vpravo moderátor Bohuslav Štěpánek. | Blesk:TONDA TRAN

Mezi každoroční stálice patří také planeta Venuše, která je po Slunci a Měsíci nejjasnějším tělesem na naší obloze. Bývá vidět při západu Slunce v podobě Večernice a při jeho východu v podobě Jitřenky jako velmi jasná hvězda. „Ta viditelnost Venuše jako Večernice se bude stále zlepšovat, bude stále výš nad obzorem, v březnu bude nejdále od Slunce a v dubnu bude mít největší jasnost,“ doplnil odborník.

Pavel Suchan zároveň připustil, že stále poměrně dost lidí považuje meteory za padající hvězdy a neví, že jsou to nesrovnatelně menší tělíska. „Lidská znalost je velká, ale lidská neznalost, mám pocit, je někdy ještě větší,“ potvrdil s úsměvem. Popsal také české „rodinné stříbro“ astronomů, tedy čtyři příbramské meteority s rodokmenem. „V roce 1959 byl poprvé na světě pozorován pád tělesa, dopočítána dráha ve Sluneční soustavě, čili věděli jsme, odkud to přiletělo,“ upřesnil.

Celý záznam rozhovoru můžete sledovat zde:

Video  Úkaz století tu byl naposledy v 17. století, říká o konjunkci planet astronom.  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa