Elenčiných problémů si začala maminka Nikola (27) všímat loni v květnu. „Na několika fotkách, které jsme fotili s bleskem, měla Elenka na pravém oku bělavý odlesk v zornici. My ostatní jsme měli oči červené jako králíci,“ vypráví.

„Šly jsme tedy na oční v Příbrami a tam nás poslali na vyšetření do Motola.“ A zde lékaři malé holčičce diagnostikovali nádor sítnice a četnými částečkami nádoru byl zasažen i sklivec.

Okamžitá léčba

„Stav dívenky byl vážný, nádor zabíral třetinu oka, proto jsme okamžitě zahájili léčbu. Nejprve prostřednictvím katétru, později jsme aplikovali lék přímo do sklivce oka. V prosinci dostala Elenka poslední pátou injekci. Léčba zabrala a nádorové částečky se významně zmenšily,“ vysvětluje ošetřující lékař holčičky doc. MUDr. Pavel Pochop z Oční kliniky dětí a dospělých FN Motol.

Pětiminutová operace

Přestože aplikace cytostatik jehlou probíhá v celkové anestezii, vlastní zákrok je velmi krátký, trvá asi pět minut. Operatér nejprve musí snížit nitrooční tlak tak, že odsaje malé množství tekutiny z přední komory oka. Pro samotnou aplikaci se používá velmi tenká jehla. Při jejím odstraňování z oka je nutné místo vpichu zmrazit, aby se nádor nerozšířil i mimo oko.

Retinoblastom (nádor sítnice)

Tato rakovina postihuje děti v prvních letech života. Nejčastěji bývá zjištěna u batolat, vzácně u novorozenců. Nádor vzniká z nezralých buněk sítnice nebo je dědičný. Představuje 4 % ze všech dětských nádorových onemocnění ročně.

Pozor i na šilhání

Rodiče často odhalí rakovinu oka tak, že si na fotografi i focené za použití blesku povšimnou bělavého odlesku v zornici. Mezi další projevy patří šilhání a otok víčka. „Někdy je oko postiženo několika nádory, jindy je nález kombinovaný s odchlípením sítnice či sklivec už je prostoupen metastázami,“ vypočítává docent Pochop s tím, že dříve se na tento nádor umíralo. Dnes je cílem zachránit nejen pacientův život, ale i oko a jeho zrakové funkce. Což se daří v 95 % případů!

Nemoc prozradí i mobil

Aplikaci Eye Check vyvinutou Pavlem Hřebíčkem si můžete zdarma nainstalovat v češtině. V telefonu zabírá 19 MB a běží na operačních systémech Android 4.1, iOS 9.0 a novějších. Vaše oči prověří během okamžiku.

1. Na úvodní obrazovce zvolíte, jestli se chcete vyfotit, nebo vyberete dříve vyfocený snímek z mobilu.

Na úvodní obrazovce zvolíte, jestli se chcete vyfotit, nebo vyberete dříve vyfocený snímek z mobilu.
Autor: archiv Blesku

2. Nastavíte obličej do zeleného kolečka a vyfotíte se. Mělo by to být ve stínu či v místnosti, aby fotoaparát použil blesk. Fotit se musíte bez brýlí.

Nastavíte obličej do zeleného kolečka a vyfotíte se. Mělo by to být ve stínu či v místnosti, aby fotoaparát použil blesk. Fotit se musíte bez brýlí
Autor: archiv Blesku

Aplikace po krátké analýze fotografi i vyhodnotí, zda trpíte leukokorií (bělavým svitem zornice). To může být známkou hned sedmi nemocí, jako jsou retinoblastom, kongenitální katarakta, oční toxoplazmóza a další.

Rozhovor s doc. MUDr. Pavlem Pochopem o operaci.

Video
Video se připravuje ...

Rozhovor s doc. MUDr. Pavlem Pochopem o operaci. redakce Blesk

Fotogalerie
10 fotografií