Zázvor vede

Typicky zimní potravinou je zázvor, který je osvědčeným prostředkem proti nachlazení.  „Štiplavě ostrou chutí zázvoru můžete buď dochucovat jídla, nebo si uvařit zázvorový čaj, jehož účinky je možné podpořit přírodním antibiotikem – medem. Když do čaje přidáte i pár kapek citronu, získáte ideální zahřívací nápoj obohacený o vitamin C,“ doporučuje Mgr. Alena Přídová, hlavní výživová poradkyně Naturhouse.

Voda se skořicí a céčkem

Další nápoj, který krásně prohřeje, je obyčejná voda vytemperovaná na běžnou pokojovou teplotu se špetkou skořice a plátky pomeranče. Nezapomeňte, že i v chladných dnech byste měli přijímat alespoň 1,5 litru vody. Tento nápoj je naprosto ideální, skořice vás zahřeje, současně díky své sladké chuti a vůni uspokojí vaše smysly. Pomeranč zase doplní tolik potřebný vitamin C.

Pořádně ostré pití

Dalším kořením se silně zahřívacími účinky je chilli, kurkuma, kari, pepř, badyán, hřebíček a kmín. Můžete s nimi dochucovat pokrmy, ale zkusit je také použít do nápoje. „V našich končinách není zvykem pít teplou vodu dochucenou kořením, ale zkuste to. Uvidíte, že se skutečně vnitřně prohřejete, hydratujete a pomůžete také své peristaltice,“ poznamenává odbornice na výživu. Pozor však na kávu, alkohol a jiné povzbuzující nápoje. I když první pocit může být zahřátí, pravdou je, že vás tyto nápoje budou paradoxně dehydratovat a vyčerpávat.

Ráno jděte do pohanky

Ideální snídaní pro chladné dny jsou instantní obilninové kaše bez přidaného cukru a soli. Nejsilnější zahřívací účinky mají jáhly a pohanka. Kaši stačí zalít ohřátou vodou a dochutit třeba ovocem, oříšky nebo semínky. Vhodné jsou také goji, které díky své sladké chuti uspokojí i ty nejmlsnější jazýčky.

Mléko se smí!

Mnoho lidí se v chladných dnech záměrně vyhýbá mléčným výrobkům, protože mají pocit, že je ochlazují. To je ale chyba. Když si do bílého jogurtu či tvarohu dáte špetku chilli nebo skořice, energie se vyrovnají a vy své tělo obohatíte o vápník, mléčné kultury i cenné bílkoviny. Navíc se skvěle zasytíte.