Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Dva roky jsou málo, tvrdí samoživitelky. Zálohované výživné dětem nepomůže

Autor: ČTK, sova - 
15. ledna 2020
15:43

Organizace na pomoc samoživitelkám a samoživitelům vítají koaliční shodu na zákonu o zálohovaném výživném. Podle nich ale bude záležet na nastavení pravidel. Obávají se, že dohodnutá verze situaci dětí, na něž rodiče neplatí alimenty, nezlepší a nebude mít v praxi efekt. ČTK to řekly šéfky Klubu svobodných matek Dana Pavlousková a projektu Vaše výživné Iveta Novotná.

Babišova vláda ANO a ČSSD s podporou komunistů v programovém prohlášení slíbila, že prosadí zákonnou úpravu, podle které by výživné poskytoval za neplatiče stát. Podle úterní dohody koaličních stran by vyplácel na dítě nejvýš dva roky maximálně 3000 korun rodičům, jimž partner neposlal celé soudem stanovené výživné čtyři měsíce. Podmínkou by bylo podání trestního oznámení na neplacení alimentů a návrh na exekuci.

Jsme rádi, že je ochota o řešení problému jednat a hledat konsenzus, ale tohle je jen začátek. Nynější verze by moc nepomohla,“ řekla Pavlousková. Podle ní bude záležet na tom, jak bude výsledné nastavení pravidel vypadat. Obává se toho, že nakonec v praxi nemusí mít zákon velký efekt. „Všichni tleskají, ale může to být jen placebo,“ podotkla předsedkyně Klubu svobodných matek.

„Dva roky ničemu nepomůžou“

Posun vítá i ředitelka projektu Vaše výživné Iveta Novotná. „Jsme určitě rádi, že ke shodě došlo. Nastavení ale takhle zatím vůbec nevypadá dobře,“ řekla Novotná. Podle ní problém nepředstavuje zastropování částky na 3000 korunách. Výživné do této sumy má podle zjištění organizace, do jejíhož programu vymáhání alimentů se zapojilo od roku 2011 přes 38 700 rodičů, většina dětí.

Výhrady mají organizace k tomu, že by se mělo zálohované výživné poskytovat nejvýš dva roky. „Dva roky rodině nepomůžou. Většinou není výživné placeno od narození. Ve dvou letech bude matka na rodičovské a zas zůstane bez peněz,“ popsala Novotná.

Kritika míří i na ustanovení, že by o pomoc mohli rodiče žádat, pokud by nedostali čtyři měsíce celé stanovené alimenty. Už nyní podle klubu neplatiči v dané lhůtě zašlou místo celé částky několik stokorun, aby si zajistili beztrestnost. „Takhle to nedává smysl,“ řekla Novotná.

Náklady ve výši 434 milionů

Koaliční strany o výživném od státu začaly jednat v roce 2018. Ministerstvo práce před rokem navrhlo zavedení nové dávky pro potomky neplatičů. Vyplácet se měla poté, co dva měsíce nedorazily alimenty a rodič je začal vymáhat u soudu či v exekuci.

Dostávat ji měly buď děti z rodin s příjmem pod 2,7násobek životního minima, nebo všechny děti. Činit měla buď 1,2násobek dětského životního minima - podle věku od 2088 do 2940 korun, nebo nejvýš 2500 korun. Podle zvolené varianty to mělo ročně vyjít na 729 milionů až 1,35 miliardy. Stát by vymohl zpět asi desetinu.

Po půl roce loni v červnu pak přišel resort s novým návrhem, podle něhož měly děti neplatičů od státu dostávat soudem stanovené výživné, nejvýš ale podle věku 15 až 25 procent průměrné mzdy. O dávku se také mohlo žádat po dvou měsících a při vymáhání u soudu či exekucí. Po odečtení vymožené částky to mělo rozpočet ročně vyjít asi na 880 milionů.

Nynější koaliční verze s dávkou nejvýš 3000 korun a možností žádat po čtyřech měsících, kdy celé alimenty nedorazily, by měla podle premiéra Andreje Babiše (ANO) ročně stát asi 434 milionů.

Zálohované výživné chtěla zavést už v minulém volebním období vláda ČSSD, ANO a lidovců Bohuslava Sobotky (ČSSD). Shodnout se ale nedokázala. Proti nové dávce se stavělo ANO, chtělo posílit vymahatelnost. Opatření teď připravilo ministerstvo spravedlnosti.

Miladka ( 17. ledna 2020 16:27 )

Maláčová zapomněla říct, že účastníkem (žalobcem a oprávněným) soudního řízení (trestního i exekučního) je nezletilé dítě. To má dle zákona v případě střetu zájmů rodičů právo na zastoupení advokátem, což není vůbec levné, a tyto náklady státu je nutné připočítat. Také rodiče na dávkách mají právo na bezplatné zastoupení advokátem. Nezletilý má právo vyjádřit své stanovisko, takže musí proběhnout soudní jednání. Tím se vše pořádně protáhne a prodraží. Nezletilý může s exekucí a trestním stíháním nesouhlasit. Povinní (dlužníci) brzo přijdou na to, že lze státu splácet dluh i po 1 Kč. Po každé změně dlužné částky bude úřad muset vydat a doručit nové rozhodnutí, což ho bude stát cca 200 Kč na administrativě plus nejméně 2x poštovné za doporučený dopis. V případě odvolání se to úřadu prodraží více, a ještě mnohem víc v případě prohrané soudní žaloby, pokud by změnu výše dluhu vydáním nového rozhodnutí nezohlednil. Matce tím vznikne přeplatek 1 Kč a ten poběží úřadu vrátit, jinak ji úřad pošle do exekuce. Úřad bude muset 1 Kč vybrat a zaúčtovat, což také není zadarmo. Zákon o zálohování výživného není novinka, zavedl ho Klement Gottwald už v roce 1948: http­s://ww­w.za­kony­proli­di.cz­/cs/19­48-57 Soudruzi rychle zjistili, že je to blbost, a už po čtyřech letech si ho zase sami zrušili.

hejhej ( 16. ledna 2020 09:24 )

Samoživitelek přibývá. Moje maminka měla mateřskou 5 měsíců a pak zpět do práce. Ale byli jsme normální rodina( matka, otec, děti), na rozdíl od dnešní doby, kdy si ženy pořizují děti a nehledí do buducnosti ani své, ani těch dětí, Hrozná doba.

Michal nobl ( 15. ledna 2020 18:12 )

Jeste ze nevymysli aby kazdy zodpovedny otec co vyvede sve potomky z domu,hned dostal dve samo­zivi­telky­.Zma­lovat je do ruda darebaky at je to on ci ona.Danov poplatnik neni dojna krava na verbez ale aby za odvody slusne zil i jednou ve stari.

janova ( 15. ledna 2020 17:28 )

Matky samoživitelky byly vždycky, ale nikdy takhle neskučely. Když je partner ochlasta a nemakačenko, taky na rodinu nepřispěje. A nikdo to neřeší. No a pokud se s partnerem rozejde, je z ní rázem samoživitelka a státe, starej se.

gejzovic ( 15. ledna 2020 17:06 )

Oni si budou v posteli uzivat a danovy poplatnik to bude platit.Podej nekomu prst a hned che celou ruku,to snad nemysli vazne

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa