Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Klokánku v Janovicích nad Úhlavou hrozí uzavření: Budova je na prodej! Co bude s dětmi?

Autor: lc - 
15. ledna 2020
15:48

Před týdnem prezident Miloš Zeman na Pražském hradě předal Fondu ohrožených dětí (FOD) na jeho Klokánky pro ohrožené děti dva miliony korun. Ani tato finanční injekce ovšem nestačila a jak Blesk.cz zjistil, budova Klokánku v Janovicích nad Úhlavou, která může nabídnout pomoc až 28 dětem, je na prodej!

Předsedkyně: Je to naše oběť

Jde přitom o jediný Klokánek v Plzeňském kraji. Informaci Blesku potvrdila předsedkyně Fondu ohrožených dětí Hana Kupková. „My se prioritně snažíme ten Klokánek zachránit. Tam není problém ten Klokánek, protože všechny Klokánky jsou v mínusu, tam je problém v tom, že je to jediná prodejná budova, která nám zbývá. Je to naše oběť, kterou my dáváme na oltář ministerstva práce a sociálních věcí,“ tvrdí Kupková, podle které jsou Klokánky stále špatně financované.

Chybí 5,5 milionů

„Ministerstvo nás za rok 2019 dofinancovalo pouze za sedm měsíců. Nám ale ještě chybí těch zbývajících pět měsíců,“ řekla předsedkyně s tím, že dofinancování zbývající částky ministerstvo odmítlo.

Fond ohrožených dětí tak potřebuje sehnat částku 5,5 milionů, která má pokrýt odvody za zaměstnance na Pražskou správu sociálního zabezpečení a Finanční úřad ČR. Jinak hrozí exekuce. „Pokud ministerstvo neotevře oči a ty peníze nám nedají, tak nám nezbývá než zavřít fungující Klokánek, který může být do budoucna jediným zařízením tohoto typu v Plzeňském kraji,“ vysvětlila Kupková s tím, že aktuálně žije v Klokánku osm dětí.

„Vyhlásili jsme stop stav a nové děti kvůli této situaci nepřijímáme. Ty děti dosud nic nevědí, tety se chovají krásně, aby nic nepocítily,“ popsala Kupková.

Podle předsedkyně je odhadovaná cena budovy 11 milionů, skutečná prodejní cena podle odhadců je však jen šest milionů, což odpovídá částce, kterou fond potřebuje sehnat.

„Budova už je na prodej, protože kupce neseženete za týden, ale pokud se ty peníze najdou, okamžitě prodej zastavíme. Co se týče prodeje, máme individuální nabídky, oslovili jsme developery i firmy, i s možností toho, že by nás v budově nechali za výhodný nájem,“ dodala Kupková.

Pomoci má novela o ochraně dětí

 Klokánky a další krizové domovy pro děti v tísni by mohly od roku 2021 dostávat od státu na dítě skoro o třetinu peněz víc než dnes. Měsíční příspěvek by se mohl zvednout z 22.800 na 30.000 korun. V zařízeních pro okamžitou pomoc (ZDVOP) by ale mohlo být nejvýš 20 míst a neměla by už fungovat v areálu dětských domovů či kojeneckých ústavů, aby se prostředí víc přiblížilo podmínkám v rodině. Dítě by v takovém azylovém domě mohlo strávit také nejvýš rok. Počítá s tím novela o ochraně dětí, kterou připravilo ministerstvo práce.

Podle podkladů k novele v Česku funguje 51 Klokánků a podobných zařízení. Provozovatelé si dlouhodobě stěžují na nedostatek peněz. Ministerstvo práce jim tak téměř každý rok poskytuje mimořádné dotace. Loni vláda schválila doplacení 22 milionů korun, předloni to bylo přes 21 milionů.

e.lesanova ( 15. ledna 2020 17:01 )

Co Šojdrová s Pekarovou?? Jedna může spustit sbírku v Europarlamentu a Pekarová mezi poslanci....Miloš Zeman už svůj díl dal, nyní ať se "předvedou" i ti "starostliví", co jim leží na srdci osudy dětí... Tak co bude???

Zobrazit celou diskusi