Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Byl jsem zkamenělý hrůzou.“ Vichřice si s letadly pohrávala jako s hračkami

Autor: Darina Jíchová - 
15. ledna 2020
18:06

Počátek týdne byl ve Velké Británii větrný, přes jižní a východní část země se prohnala bouře Brendan, která s sebou přinesla vítr o síle téměř 120 kilometrů v hodině a přívalové deště. Vichřice komplikovala především dopravu, mnoho letů bylo kvůli ní uzemněno, řada cest byla kvůli popadaným stromům a sloupům neprůjezdná. Problémy byly i na železnici, zvláště na trasách vedoucích po pobřeží. Vítr způsobil obrovské, až sedmimetrové vlny, které ohrožovaly vlaky. Trajekty kvůli nebezpečí nejezdily vůbec. Meteorologové ujistili, že od středy bude vítr slábnout, úřady nehlásí oběti ani zraněné, uvedl deník Daily Mail.

Asi největší drama zažívali pasažéři letů vedoucích přes Irské moře, v pondělí jich nad oblastí, kterou bičoval Brendan, přelétlo hned několik. Vyděšení cestující s irskými aerolinkami Aer Lingus z Londýna do Belfastu ve strachu o život volali svým bližním, aby se rozloučili. Po úspěšném, byť tvrdém, přistání sdělili reportérům listu Daily Telegraph, že na palubě panovala panika. Lidé brečeli a křičeli, vítr si s letadlem pohrával jako s hračkou.

„Byl jsem zkamenělý hrůzou“

„Úspěšné přistání našeho letu byl zázrak. Smekám před pilotovým uměním a jeho zkušenostmi. Bylo to děsivé, zvlášť když lidé začali vytahovat mobily a se slzami volali domů, aby se rozloučili. Osobně jsem byl naprosto zkamenělý hrůzou, nevěděl jsem, co bude. Naštěstí jsme dokázali bezpečně přistát, sice na špatné letiště, ale v Belfastu,“ komentoval let jeden z pasažérů Dwaine Vance.

Letecká doprava byla následně buď přerušena, nebo odkloněna, přestaly jezdit i trajekty. Ve většině měst byly v pondělí i v úterý uzavřeny školy. Do středečního poledne platil zvýšený stupeň výstrahy. Meteorologové upozorňovali především na možnost bleskových záplav, bouři totiž doprovázely přívalové deště.

Anglii a Wales bičuje bouře Brendan, ve městě Slough se zřítila střecha bytového komplexu,(15.01.2020). Anglii a Wales bičuje bouře Brendan, ve městě Slough se zřítila střecha bytového komplexu,(15.01.2020). | Reuters

Stovky domácností v Cornwallu byly kvůli zpřetrhanému vedení bez proudu. „V souvislosti se silným větrem a hustým deštěm máme před sebou pár nepříjemných dní. Na pozoru se musí mít hlavně řidiči, mnoho cest zůstává neprůjezdných. Na více než 100 místech hrozí záplavy a vlivem přicházející tlakové níže špatné počasí přetrvá,“ uvedl mluvčí Meteorologické služby Oli Claydon.

Claydon doplnil, že ve středu odpoledne by se situace sice měla uklidnit, nicméně hned ve čtvrtek bude vítr znovu nabírat na síle.

Vichřice strhla střechu

Spoušť za sebou bouře Brendan nechala rovněž ve městě Slough. Silný vítr strhl střechu z bytového objektu, kde žije na 200 lidí. Trosky střechy se zřítily doprostřed rušné ulice, zdemolovaly zaparkovaná auta a vyvolaly paniku. Jako zázrakem se nikomu nic nestalo.

Zobrazit celou diskusi