Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Utrpení zvířat v plamenech: „Na podzim složíme smutný účet,“ říká o požárech expert

Autor: mav - 
16. ledna 2020
05:35

První změna počasí v Austrálii by podle odhadů tamních expertů měla přijít nejdříve za šest týdnů. Letošní sezona požárů zdaleka není u konce, tamní léto je teprve ve své polovině. Podle Milana Vítka z Greenpeace ČR je předčasné v tuto chvíli odhadovat, jestli dojde k vymření nějakého z živočišných druhů. V Epicentrum Blesku řekl mimo jiné to, že špatně na to ale rozhodně nejsou jen koalové. 

„Ten smutný účet budeme skládat na podzim a v zimě. Konkrétně populace koalů není tak ohrožená jako jiné druhy - třeba klokánek krysí. Ten se vyskytuje na třech místech Austrálie a už teď jistě víme, že jedno z nich už zcela shořelo,“ komentuje ohrožení živočišných druhů Vítek. 

Video  Epicentrum - Milan Vitek  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zdůrazňuje, že požáry jsou v Austrálii přirozenou součástí přírody a zvířata jsou zvyklá před nimi utéct. Ty letošní mají ale enormní rozsah: „Za normálních okolností mají tamní požáry mozaikový charakter - jednou hoří tady, podruhé zas tam. V důsledku změny klimatu je celková bilance vody v Austrálii -350 litrů na metr čtvereční. A to je to co dělá z těch požárů takovou katastrofu,“ dodává.  

Pod palbou kritiky je dlouhodobě australský premiér Scott Morrison, který v době krize odlétl s rodinou na dovolenou a zároveň dlouhodobě odmítá přímou souvislost požárů se změnou klimatu. „Je důležité říct, že je navázaný na uhelný byznys,“ komentuje Vítek premiérův postoj. „Pokud by celý svět měl stejné závazky snižování emisí jako Austrálie, tak bychom se během tohoto století průměrná teplota na zemi zvedla o tři a půl stupně nebo i více. A pro představu rozdíl mezi globální průměrnou teplotou před průmyslovou revolucí a poslední dobou ledovou jsou čtyři stupně Celsia,“ dodává.  

 

 

 

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa