Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Přiznej, že jste mohli Kuciakovy vrahy zastavit.“ Kiska se tvrdě opřel do expremiéra

Autor: sova - 
15. ledna 2020
19:55

Slovenský exprezident Andrej Kiska zveřejnil na svém facebooku otevřený dopis bývalému premiérovi a předsedovi nejsilnější vládní strany Smer Robertu Ficovi. Kiska, který Fica v březnu 2014 porazil v druhém kole volby hlavy státu, nabádá šéfa slovenské sociálnědemokratické partaje, aby „našel odvahu a řekl, že udělal chybu a nezastavil ty gaunery“, kteří stáli za vraždou investigativního novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Soud s údajnými vykonavateli a objednavateli jejich popravy v těchto dnech probíhá ve slovenském Pezinku.

Kiska Fica ve svém textu rozhodně nešetří. Zpočátku ho oslovuje „Roberte“ a tyká mu. Ke konci otevřeného dopisu přechází k vykání, neboť si s ním podle svých slov už tykat nechce.

Myslíš si, že jsi silný a všichni se tě stále bojí. Už ne, už dávno ne. Nevěř lidem, kteří žijí z tvojí moci a stále tě o tom přesvědčují. Jde jim jen o sebe, o tebe už dávno ne. Jsou dávno za vodou, všichni tví přátelé jsou pohádkově bohatí a šťastní. Využili a zneužili tě,“ vysvětluje Ficovi bývalá hlava státu.

„Kdybyste konali, Ján s Martinou nejspíš mohli dál žít“

Postupně se tak dostává k meritu věci – k vraždě Jána Kuciaka a jeho snoubenky, která před téměř dvěma lety rozproudila krev občanské společnosti na Slovenku a odstartovala zde řetězec politických změn.

„Ján Kuciak a Martina Kušnírová byli mladí lidé. Měli vše před sebou a někdo je chladnokrevně zabil. Měli rodiče, sourozence, kamarády a kolegy. Všem chybějí a všichni si přejí, aby vrahové byli potrestáni. Chtějí, aby byl potrestán systém, který těmto gaunerům umožnil fungovat a dával jim pocit beztrestnosti a všemocnosti,“ píše dál Kiska.

Korunní svědek Zoltán Andruskó k soudu dorazil v kukle a v neprůstřelné vestě. Korunní svědek Zoltán Andruskó k soudu dorazil v kukle a v neprůstřelné vestě. | Pluska.sk/Matej Kalina

„Jeden z vrahů vyřkl tvé jméno spolu s dalšími: Kaliňák, Glváč, Bödör, Gašpar, Počiatek. Kočner se prý tvářil, že vás všechny zná a kryjete ho. Kdybyste konali, Ján s Martinou nejspíš mohli dál žít. Měli jste v rukou policii, která odmítla Jána chránit, i když o to žádal. Měli jste SIS (slovenská tajná služba – pozn. red.), která přece Kočnera už několik let znala. Naopak, celý systém jste zneužívali proti každému, kdo vás kritizoval,“ spílá Kiska Ficovi a následně se jej ptá, zda upřímně chce, aby byli viníci vraždy potrestáni.

Obviněným hrozí i doživotí

Tak najdi odvahu a pověz, že jsi udělal chybu. Že jste ty gaunery měli zastavit dřív. A nech si ten milion eur,“ narážel na sumu, kterou Fico ještě jako premiér slíbil těm, kteří pomohou odhalit pachatele dvojnásobné vraždy mladých lidí.

Hlavní část líčení v případu, který se na Slovensku odehrál na počátku předminulého roku, začala u zvláštního tribunálu v Pezinku v pondělí. Korunní svědek v případu, Zoltán Andruskó, který je obviněn ze zprostředkování vraždy, uzavřel dohodu s prokuraturou o vině a trestu.

Hlavní čtveřici obžalovaných tak tvoří byznysový podvodník Marian Kočner, který si vraždu údajně měl objednat, vykonavatel popravy Miroslav Marček, Kočnerova spolupracovnice Alena Zsuzsová a bývalý vyšetřovatel Tomáš Szabó. V případě prokázání viny jim hrozí až doživotí.

murQ ( 15. ledna 2020 23:11 )

Mno, je trochu rysy po mámě, ale ještě by z toho vyrostl, na přednášce už je to chlap. To se Fico almara už s tím xichtem nic neudělá

murQ ( 15. ledna 2020 23:07 )

Ví k tomu víc, spolu s tou sotva dospělou Milkou dobytek. Pamatuješ? http­s://ww­w.bl­esk.cz­/cla­nek/zp­ravy-krimi/­528598­/novi­nar-korda-sokuje-troskova-z-kuciakova-clanku-je-ficova-milenka-at-odejde-i-z-jeho-postele.html
http­s://ww­w.ex­pres­.cz/zp­ravy/­jan-kuciak-vrazda-novinare-italska-mafie-ndrangheta-maria-troskova-robert-fico­.A1803­01_161­958_dx-zpravy_neos

murQ ( 15. ledna 2020 23:03 )

Já taky, aspoň tak kdyby bylo. Fico je zmetek od pohledu natož když otevřel mordu.

defakto ( 15. ledna 2020 22:38 )

... zloděj volá " chytejte zloděja ! " , že Kiska !

krdassaneda ( 15. ledna 2020 21:09 )

Ne, jako tvůj tatík.

Zobrazit celou diskusi