Kontroverzní socha budí vášně déle než rok, tedy od samotné instalace. Dobrý nápad se nepotkal s realizací a »nepodarek« byl trnem v oku jak zpěvaččině rodině, tak mnohým fanouškům. Po dlouhých měsících dohadů se konečně otevřela cesta, jak ji z Husova sadu dostat pryč.

„Jinou možnost než prodej té, slušně řečeno nepovedené, sochy nevidím. Socha musí z Ostravy pryč,“ prohlašuje rázně největší odpůrce sochy Adam Pavlík (43), syn zpěvačky.

O sochu Věry Špinarové by se mohla poprat desítka aukčních síní, které ji případným zájemcům nabídnou v dražbě. „Souhlas autora s prodejem sochy už máme,“ potvrdil ve středu Blesku radní Lukáš Jansa (42, Piráti) z městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz.  „Nyní se již sjednávají podmínky pro aukci. Rádi bychom prodávali sochu v jarní aukční sezoně,“ konstatoval také Jansa. Konkrétní podmínky prodeje ještě ale musí odsouhlasit radní, kteří by je měli probrat na zasedání 27. ledna.

Sám autor sochy Moješčík ale nepohlíží na prodej sochy s úsměvem. „Podle mě by socha měla zůstat tam, kde je. Funguje tam v prostoru tak, jak jsem zamýšlel,“ sdělil Blesku s tím, že ale licenci, která upravuje některé možnosti, podepsal.

V částce, kterou autor obdržel za samotnou sochu – 230 tisíc bez DPH, je i cena za materiál na model, formu a další náklady. To znamená, že samotný výdělek činil okolo 150 tisíc za půl roku práce.

Kontroverzní bronzová socha umístěná na gramofonové desce z mramoru budí emoce už od 16. října 2018, kdy se v Husově sadu objevila. Třeba zpěvaččin syn ihned spráskl ruce, odmítl se zúčastnit jejího odhalení a okamžitě začal bojovat za její odstranění. „Je to celé špatně! Takhle máma nevypadala, ani takový účes nikdy neměla, ani uši a ani nos. Jediné, co je podobné, jsou kozačky, jinak nic!“ rozohnil se.

VIDEO: „Ten paskvil prostě musí pryč,“ říká syn Věry Špinarové

Fotogalerie
54 fotografií