„Ceny potravin rostou každý rok. Mohou za to zvyšující se náklady firem na mzdy, ceny energií, pohonných hmot a obecně všeho, co je potřeba na produkci potravin,“ shrnuje agrární expert Petr Havel. Letošní rok podle něj nebude výjimkou. „Předpokládám, že ceny porostou minimálně o 3 až 5 procent. To je ale obecná předpověď, v některých segmentech potravinářství to může být i více,“ uvedl.

Brambory a maso

Předpověď hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy však jde ještě výš: „Zemědělci budou čelit růstu cen energií v čele s elektřinou, což se v letošním roce projeví růstem cen potravin pro domácnosti až o dvacet procent, některé položky však zdraží nepatrně.“

Podle něj cenové tlaky letos zřejmě poleví díky relativně dobré sklizni u brambor, naopak zesílí u masa, zejména vepřového. Vepřové míří výš „U vepřového masa poroste cena výrazně,“ potvrzuje i Havel. Poptávku po něm totiž vyšroubovala Čína, kde kvůli africkému moru prasat museli vybít miliony kusů. A epidemie se bohužel rozšiřuje i v okolních zemích, jako třeba v Polsku. „Vepřové maso u nás může kvůli tomu letos zdražit o dalších až dvacet procent, v podobném rozsahu přitom zdražovalo už loni,“ tvrdí Kovanda.

Vejce ve hvězdách

Pokud jde o mléčné výrobky, ty by podle Havla nijak rapidně zdražovat neměly. Levnější však také nebudou. A zač se budou prodávat zelenina a ovoce, to podle Havla bude záviset na počasí, zatím by to bylo jen věštění z křišťálové koule. Ale minimálně tři procenta to prý budou. A co cena vajec, která v minulých letech šokovala?

Tam bude záležet na tom, jak se chovatelé začnou připravovat na rušení klecových chovů. A tato změna se nějakým způsobem bude muset projevit do jejich cen. Myslím si ale, že k rapidnímu zdražení dojde až do dvou nebo tří let, kdy se ceny zvýší až o dvojnásobek,“ předpovídá Havel.

Ekonom Lukáš Kovanda: Kuřáci budou i po zdražení cigaret kouřit, peníze vezmou dětem

Video
Video se připravuje ...

Ekonom Lukáš Kovanda: Kuřáci budou i po zdražení cigaret kouřit, peníze vezmou dětem Blesk TV

Jak zbytečně neutrácet?

Při nákupu

Sledujte slevové akce jednotlivých řetězců, ale pozor: Dobře si spočítejte, jestli se vám kvůli slevě vyplatí do řetězce dojet, abyste nakonec víc nezaplatili za benzin. 

Při slevových akcích nakupujete právě jen zlevněné zboží, nenechte se vyprovokovat k velkému nákupu všeho možného – řetězce právě s tím počítají, že nalákají kupříkladu na levné máslo a lidé koupí i další věci, které jsou třeba daleko dražší než jinde. 

Vybíráte-li mezi různými značkami určitého zboží, sehněte se, nebo si naopak stoupněte na špičky – řetězce totiž do úrovně očí dávají to nejdražší zboží, dole a nahoře v regálech často najdete levnější variantu. 

Nechoďte nakupovat hladoví. Je dokázáno, že nalačno člověk nakoupí daleko víc potravin, než když je najedený. 

Naučte se využívat i zbytky potravin – dají se z nich připravit chutná jídla, jak to dělaly už naše babičky.

Při vaření

Místo dlouhého vaření – třeba masa – používejte tlakový hrnec, který výrazně snižuje spotřebu elektřiny či plynu.

Využívejte raději mikrovlnku k ohřevu potravin a rychlovarnou konvici k ohřátí vody.

Nevařte litr vody, když potřebujete jen čtvrt litru, ušetříte 75 % energie. 

Využijte zbytkové teplo, kdy varné plochy či trouby spolehlivě dodělají jídlo, i když jste je vypnuli o pět minut dřív. 

Vaříte-li hodně, vyplatí se vám investovat do dražší indukční desky. z Správně zvolená velikost hrnce a používání pokličky výrazně snižují spotřebu energie.

Při každém otevření dvířek trouby uniká až pětina tepla, kontrolujte tedy situaci raději přes skleněné okénko.

Neumývejte nádobí pod tekoucím proudem, ale v napuštěném dřezu a tekoucí vodou jen oplachujte nebo využívejte myčku, která oproti ručnímu mytí spotřebuje o čtvrtinu méně vody.

Epicentrum Blesku: Specialista Tomáš Formánek ke slevám.

Video
Video se připravuje ...

Specialista Tomáš Formánek ke slevám