Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nebe nad Českem rozzářil jasný meteor. Úchvatnou podívanou zachytila kamera

Autor: Markéta Mikešová - 
16. ledna 2020
17:30

Dechberoucí podívaná se naskytla lidem, kteří byli brzo ráno v neděli 5. ledna vzhůru. Nad naší krajinou proletěl jasný bolid, což je označení pro velmi světelný meteor. Jak upozornil Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR, podobné bolidy jsou vzácné a jen tak se nevidí. Nad střední Evropou se vyskytují pouze jednou za několik let. Lednový meteor se podařil odborníkům dobře zaznamenat, Češi patří ve sledování bolidů ke světovým špičkám.

V Česku sídlí tzv. Evropské bolidové centrum, najdeme ho ve hvězdárně v Ondřejově. Zpracovává data z desítek měřících přístrojů. V Česku jich je 14, ve vedlejších zemích po jednotkách kusů. Přelet lednového bolidu zachytilo osm tuzemských přístrojů, ne u všech bylo ale dostatečně jasno.

I tak je ale záznam bohatý. České přístroje byly meteoru nejblíže, a tak data z nich posloužila k výpočtu jeho dráhy ve Sluneční soustavě. Ale i odhadu toho, kam mohl bolid dopadnout. Předpokládá se, že jeho exploze nastala u polského města Hlohov.

„V okamžiku, kdy těleso explodovalo, se uvolnilo velké množství jeho hmoty. Ta byla zčásti vyzářena, což způsobilo pozorované velké zjasnění bolidu, a zčásti v podobě malých, řádově gramových meteoritů mohla ve velkém počtu dopadnout na zemský povrch,“ uvedl Suchan.

Podle odborníka největší kus bolidu, který dopadl na zem, může vážit okolo půl kilogramu. Po všech úlomcích se již pátrá, ale zatím se nic nalézt nepodařilo, v oblasti se nelze příliš systematicky pohybovat. Plocha, kde se úlomky mohou nacházet, je navíc značně rozsáhlá. Velké naděje tomu tudíž astronomové nedávají.

Dostupné údaje uvádějí, že meteor vstoupil do zemské atmosféry ve 4 hodiny, 1 minutu a 59 sekund v neděli 5. ledna. Vážil v té době několik set kilogramů. A na obloze byl viditelný po dobu devíti sekund. Poté pohasl v souhvězdí Labutě. I za tak krátkou dobu ale bolid uletěl 155 kilometrů. V době své největší světelnosti byl 100krát světelnější než Měsíc, čímž přilákal pozornost řady pozorovatelů. Celou dráhu a jas zachytila stanice Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Kocelovicích.

Po úlomcích se pátrá i desítky let

Naposledy se o pozorování bolidu na území Česka mluvilo v květnu 2018. Tehdy byl jasný meteor k vidění ve východní části Česka a spekulovalo se, že mohl zanechat část úlomků na Prostějovsku. Podobný jev pak nastal v lednu 2016 v jižních Čechách – tehdy ovšem meteor neexplodoval.

Největší událostí ale nejspíš byl meteor, který v květnu 1991 letěl nad Československem. Vážil čtyři tuny, zářil 1000krát jasněji než Měsíc a pohasl kousek od Benešovska. Zajímavostí je, že přes 20 let se jeho úlomky nedařilo odborníkům najít. Úspěch zaznamenali pracovníci AV ČR až mezi lety 2011 a 2012, kdy lokalizovali čtyři drobné kamínky meteoritu. Tehdy uvedli, že jde o první případ na světě, kdy se podařilo najít meteorit tak dlouho po pozorování na obloze.

Všechna zmíněná pozorování byla bezpečná, nikomu se při pádu úlomků či explozi nic nestalo. Ne vždy ale tomu tak je. Když vynecháme meteorovou pohromu, která vyhubila dinosaury, tak k nebezpečné explozi došlo v roce 2013 nad ruským městem Čeljabinskem. Tehdy meteor vytvořil značné škody, přidružená tlaková vlna vyrazila okna tisíců budov až do vzdálenosti 100 km. Více než tisíc lidí utrpělo zranění.

Video  Astronom: Letos se dočkáme úkazu staletí  - Bohuslav Štěpánek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi