Expozici připravil Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR Praha) ve spolupráci s pražským magistrátem a pracoval na ní skoro rok. Za tu dobu bylo možné sesbírat dostatečné množství informací jak od úředníků magistrátu, tak od zaměstnanců právě IPRu.

Úředník je dříč

„Mezi velmi zajímavé zjištění patří to, že zaměstnanci samospráv jsou často v práci dlouho do noci, kolikrát i o víkendech. Obvykle jde o velmi vzdělané a motivované lidi, které jejich práce baví. To je ale v rozporu s tím, jak jejich práci vnímá veřejnost,“ vysvětluje Adam Pajgrt z IPRu, kurátor výstavy. A právě tyto negativní stereotypy se snaží výstava nabourat. „Výstava je určena všem, kteří chtějí získat ucelenější a jasnější představu o tom, co všechno správa města obnáší i jakým úskalím úředníci čelí,“ dodává Pajgrt.

Nahlédnutí pod pokličku

Jedna ze situací také krásně ilustruje práci IPRu. „Návštěvník vstoupí do telefonní budky, kde vidí řez ulicí a přijme telefonní hovor. Pak uslyší, kolik institucí se mezi sebou musí domluvit třeba jen v tom případě, že si místní obyvatelé přejí v ulici více stromů,“ popisuje jedno ze stanovišť Marek Vácha, tiskový mluvčí IPRu.

„To byla jedna z prvních věcí, kterou jsme v rámci IPRu začali řešit. Přišlo nám šílené, že se jedna ulice rozkopává třikrát za dva roky jen proto, že spolu jednotlivé instituce nekomunikují. Došlo nám, že my musíme být ti, kdo vzájemný dialog zprostředkuje. Sice se nám to daří velmi pomalu, ale i to bereme jako úspěch,“ dodává se smíchem Vácha.

Senioři online

Další stanoviště zase představuje pilotní, který se právě teď zkouší.  Zjistilo se totiž, že domácí péče je až 5x levnější než v domech s pečovatelskou službou „Vybrali jsme osm seniorů, které jsme pomocí videohovorů propojili s jejich rodinami, ale třeba i ošetřovateli,“ představuje právě běžící projekt Pajgrt. „Teď budeme testovat, jestli je tato cesta správná a projekt by našel uplatnění mezi širokou veřejností. Velkým problémem zůstává vysoká internetová negramotnost u lidí nad 65 let.“

Vizuální zážitek

Výstava je zajímavá nejen pro lidi, kteří se chtějí aktivně podílet na budování svého okolí, organizátoři lákají i odborníky z řad úředníků. Na své si přijdou i milovníci designu a světelných efektů. Ty připravila skupina 3dsence známá například videomappingem Národní třídy k výročí 17. listopadu.

Fotogalerie
14 fotografií