„Sigmund Freud přestává rozumět sám sobě," stojí v pravém dolním okraji obrazu Pavla Matušky, který psychiatra ztvárnil coby bělovlasého pána s upraveným vousem, s rozkouřeným doutníkem v dlani, v dobře padnoucím smokingu. Na váženosti mu však ubírá pod sakem čnící červená podprsenka. Už první obraz z výstavy naznačuje, že autor děl se nedrží zkrátka a rád si zaryje do ožehavých globálních témat.

Výstava Matušky ve čtvrtek 16. ledna zahájila letošní výstavní sezónu v Paláci YMCA humorem, satirou a nadsázkou. Obrazy namaloval v posledních několika letech, kdy humorista zachycoval témata, jež se ho dotýkají. Na obrazech spatříte například přejedenou Evu odpočívající na rameni pupkatého Adama nebo tři rozpustilá nahatá tělnatá děvčata vpíjející se do bazénu. 

Video
Video se připravuje ...

Pavel Matuška v Paláci Ymca Eva Fornálová, Blesk

Náměty zesměšňují člověka na nejrůznějších úrovních jeho působení a bytí. Například na globální oteplování upozorňuje lední medvěd jako Jack z Titanicu svírající dlaně dámy na kraji ledovce, se kterou vzhlíží v dáli. Výstižnost tragikomického nastínění reality podtrhává už jen název obrazu „Kde jsou ostatní, Jacku?".

Bavím se sám

Kdyby se snad výstava někoho dotkla, nebo jej urazila, tak je to jeho problém... Chybí mu smysl pro humor. Já tvořím sám pro sebe a bavím se tím především já sám. A pokud to pobaví i někoho dalšího, tím lépe," uvedl výstavu Usmívání mistr malovaného vtipu Matuška. 

Mezi prvními návštěvníky, kteří přišli cíleně na vernisáž výstavy, se brblalové, ani popuzení návštěvníci nenašli. „Původně jsem tedy myslel, že půjde vyloženě o kreslené vtipy, které mám tak rád, ale tohle mě nezklamalo," hodnotil výstavu Pavel (68), fanoušek Matuškovy tvorby.

Pavel Matuška

Pavel Matuška (75) pochází z Třebechovic pod Orebem. Ve svých dvaceti třech letech se začal živit coby výtvarník propagace ve Fotochemě v Hradci Králové. Kreslenému humoru se začal věnovat až v roce 1984. V novinách a časopisech jej publikují od roku 1980. Jeho kresby jsou zastoupeny ve sbírkových fondech pořadatelů desítek soutěží kresleného a malovaného humoru po celém světě. Za svůj život získal mnoho řadu cen.

Fotogalerie
14 fotografií