Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Zemana nesesadili, navíc budou platit. Neúspěšným kandidátům hrozí tučné pokuty

Autor: ČTK, tsv - 
17. ledna 2020
09:56

Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí má pochybnosti o kampani některých kandidátů do prezidentských voleb z roku 2018. Zahájil, nebo zahájí kontrolu u šesti z celkových devíti platných prezidentských kandidátů. Uvedl to v pátek Český rozhlas - Radiožurnál. Kandidáti chybovali třeba v údajích o dárcích, nebo nedodali včas některé materiály. Za chyby hrozí pokuta 10 000 korun až půl milionu.

Úřad nezveřejnil, u kterých kandidátů chyby našel. Podle rozhlasu jde o senátory Jiřího Drahoše, Pavla Fischera a Marka Hilšera, bývalého premiéra Mirka Topolánka, textaře Michala Horáčka i prezidenta Miloše Zemana, který post ve volbě obhájil. Pochybení potvrdil rozhlasu Hilšer, u něhož úřad zjistil třeba chybějící údaje u některých dárců.

„Já jsem měl drtivou většinu drobných dárců a u nich nebylo bohužel možné dohledat datum narození a obec trvalého bydliště,“ řekl rozhlasu Hilšer. Dodal také, že některé údaje zaslal úřadu později, než měl.

Video  Prezident Zeman o Válkové, kauze Alexie, polibku dcery i tanci s Babišovou  - Blesk TV
Video se připravuje ...

„To je samozřejmě pochybení, ale to není nic, co by bylo motivováno nějakým úmyslem něco někde zatajit. Ta kampaň byla naprosto transparentní, jsou to podle mého názoru technikálie,“ řekl. Proti výsledkům kontroly Hilšer nepodal námitky a je připraven zaplatit případnou pokutu.

Drahoš a Horáček rozhlasu jen potvrdili, že si od nich úřad vyžádal dokumenty ke kontrole kampaně. „Já jsem si jistý, že můj tým zvládl kampaň transparentně a zdokladovatelně,“ uvedl Drahoš. Také Horáček sdělil Radiožurnálu, že nemá pocit, že by jeho tým chyboval. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček rozhlasu rovněž řekl, že Zemanova kampaň byla v pořádku. Prezident Zeman jako jediný ze zmíněných kandidátů nemůže za případné chyby dostat pokutu. Fischer a Topolánek na dotazy nereagovali, uvedl rozhlas.

Úřad kontrolující financování stran již dříve oznámil, že někteří z kandidátů na prezidenta například nedodali včas účetnictví ke kampani. Část kandidátů také nedodržela termín pro odeslání peněz zbylých na jejich transparentních účtech na charitu. Někteří poslali nevyužité peníze od dárců na dobročinnost pozdě a jiní naopak příliš brzy.

hejhej ( 17. ledna 2020 20:11 )

Evka4:

henes ( 17. ledna 2020 15:03 )

Nejhorší byl falešnej Drahoš... Ostatní by mi nevadili..

karambol ( 17. ledna 2020 14:43 )

chciplotiny že je Zeman Babiš nejlepší!!!

Evka4 ( 17. ledna 2020 14:40 )

Já když vidím ty zjevy, tak se raduji ze Zemana

snehulak ( 17. ledna 2020 13:45 )

A oni si mysleli, že už jsou za vodou. Jenom blázni se radujou
když loďka se naklání, .... Jenže co to pro tyhle je deset nebo sto tisíc?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa