Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Zazobaná“ manželka dělá potíže novému ruskému premiérovi. Jak vydělala stamiliony?

Autor: Tomáš Vašek - 
17. ledna 2020
19:55

V Rusku se opět hýbou ledy. Po překvapivé rezignaci vlády v čele s Dmitrijem Medveděvem a jmenování nového premiéra Michaila Mišustina, se média pustila do pátrání po tom, kdo je vlastně nový předseda kabinetu Ruské federace. A možná největší pozornost si získala manželka bývalého šéfa Federální daňové správy Vladlena Mišustinová. Ačkoliv je oficiálně nezaměstnaná – jak upozornil opoziční lídr Alexej Navalnyj – za posledních 10 let si podle daňových přiznání „vydělala“ přes 800 milionů ruských rublů (téměř 300 milionů korun).

Další otázky se vyrojily kolem nemovitosti, kterou manželé v letech 2001 až 2005 vlastnili. Luxusní vila v prominentní čtvrti Rubljovka na západním okraji Moskvy o rozměrech 930 m2 stojí na pozemku velkém přes 5 500 m2 a podobně prostorné paláce se dnes cenově pohybují kolem částky čtvrt miliardy korun.

V roce 2005, kdy Mišustin stanul v čele Federálního katastrálního úřadu, jeho jméno spolu s tím manželčiným ze záznamů zmizelo. Místo nich se v kolonce vlastníka nemovitosti objevila vláda Ruské federace.

Vila v oblasti Rubljovka v podobné cenové relaci jako dům manželů Mišustinových Vila v oblasti Rubljovka v podobné cenové relaci jako dům manželů Mišustinových | Rublevka.ru

Záhada nezaměstnané manželky

Nejen jeho manželka, ale ani sám premiér Mišustin nikdy oficiálně nevykazovali takový příjem, aby si mohli dům v podobné cenové relaci dovolit. Nový předseda ruské vlády je také spojován s bytem v luxusní moskevské čtvrti Presněnský rajón. Ta je vzdálená zhruba 10 minut jízdy od Kremlu. Přesná cena nemovitosti není známa, ceny bytů v této oblasti se však běžně pohybují kolem 30 milionů korun.

Rodina nového ruského premiéra Michaila Mišustina Rodina nového ruského premiéra Michaila Mišustina | Archiv Blesku

Vladlena Mišustinová – pojmenovaná podle zakladatele Sovětského svazu Vladimira Iljiče Lenina – za poslední dekádu vykázala zhruba čtyřnásobný příjem, než činí „oficiální“ výdělek jejího manžela. A to navzdory tomu, že není oficiálně zaměstnaná a na její jméno není napsaná ani jedna firma, ze které by jí mohly zisky teoreticky plynout.

Přísné ruské zákony totiž stanovují limit příjmů, jaké mohou vykazovat členové vládních a dalších veřejných struktur. Omezení se však už netýkají členů jejich rodiny.

Fotografii, na které je zachycena nejen manželka premiéra, ale také jeho sestra, matka a dva synové, objevila novinářka Anastasia Gorshková. Na svém profilu na ruském komunitním serveru pro bývalé spolužáky s názvem Odnoklassniki ji měla veřejně přístupnou právě sestra Mišustina Natalia Steninová.

Ruský prezident Vladimir Putin a nový ruský premiér Michail Mišustin Ruský prezident Vladimir Putin a nový ruský premiér Michail Mišustin | Reuters

Premiérův otec byl s Putinem v KGB

Bývalý opoziční poslanec Ilja Ponomarjov, který nyní žije v ukrajinském exilu, tvrdí, že Mišustin své bohatství nahromadil během 90. let, kdy podnikal v oboru informačních technologií.

Do státní správy se nový premiér zapojil až v roce 1998, kdy získal místo náměstka pro IT a účetnictví na Federální daňové správě, v jejímž čele stanul v roce 2010. Mišustinův otec, podobně jako prezident Vladimir Putin, působil za sovětského režimu jako agent tajné služby KGB. Kromě velvyslanectví v Bulharsku působil také v Afghánistánu nebo v Lucembursku.

Manželka nového ruského premiéra Michaila Mišustina (sedícího v pozadí) Vladlena. Fotografie pochází z účtu Mišustinova synovce na sociální síti Vkontakte Manželka nového ruského premiéra Michaila Mišustina (sedícího v pozadí) Vladlena. Fotografie pochází z účtu Mišustinova synovce na sociální síti Vkontakte | Vkontakte Michail Stenin

Zobrazit celou diskusi