Celý problém se vleče ještě z dob vlády bývalého starosty Prahy 1 Oldřicha Lomeckého (TOP 09). Konkrétně na jeho osobu, několik členů jeho rady a zastupitelů podal trestní oznámení David Bodeček (Piráti), který do ledna tohoto roku zastával post radního Prahy 1 pro oblast majetku. Nelíbilo se mu hlasování o privatizaci některých bytů v minulých volebních obdobích.

Podle znaleckého posudku policie mělo být pod cenou prodáno více než 20 bytů, čímž Praha 1 přišla ke škodě zhruba 40 milionů korun. Do celé kauzy bylo zapojeno více než 30 jmen, mezi jinými výše zmíněný Lomecký, nebo právě nově zvolení radní Richard Bureš (ODS), místostarostka Eva Špačková (ODS) a radní Jan Votoček (TOP 09). Ten danou kauzu na zastupitelstvu nijak nezapíral.

»Jsem stíhán za to, že jsem hlasoval«

„Jsem stíhán, protože jsem způsobil škodu 42 milionů korun,“ nezastíral nynější radní Prahy 1 pro oblast majetku Jan Votoček, pří výzvě zastupitele Prahy 1 Petra Kučery (Zelení) ohledně toho, aby on i jeho kolegové uvedli na pravou míru to, zda jsou nebo nejsou trestně stíháni.

„Tuto škodu způsobilo dalších 35 obviněných. Odborný právník zpracoval materiál. Zkontroloval ho právník úřadu, zkontrolovala ho externí právní kancelář, při hlasování bylo řečeno, že je vše v pořádku, a tedy jsem stíhán za to, že jsem hlasoval,“ narážel na podezřelou privatizaci, kterou odsouhlasilo tehdejší zastupitelstvo.

Tuto kauzu na mimořádném zastupitelstvu spolu se svými koaličními partnery vytáhl exstarosta Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě) v domnění, že mu v rozhodujícím souboji o křeslo starosty pomůže setrvat ve funkci. Marně. Navíc, jak se později ukázalo podle usnesení Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1, které má Blesk.cz k dispozici, trestní stíhání bylo zrušeno. Nelichotivá označení, která adresovali nynější opoziční členové současné koalici ve stylu hesla „návrat starých pořádků“, v narážce na kupčení s byty a korupci tím ztratila pořádný kus váhy.

Účelový politický boj a nekalé praktiky

„Jsem rád, že bylo zastavené trestní stíhání našeho zastupitele,“ komentoval pro Blesk.cz situaci předseda Spojených sil za Prahu Jiří Pospíšil (TOP 09). „Toto trestní oznámení podala účelově politická konkurence – Piráti. Je velmi sporné, zda zastupitelé mají být stíháni za to, jak hlasují na zastupitelstvu, ve chvíli, kdy vycházejí z podkladů připravených úředníky městského úřadu,“ shodují se jeho slova s těmi Votočkovými.

„Nikdo z obviněných nemohl spáchat to, z čeho jsme byli obvinění a stíhaní,“ řekla Blesk.cz zastupitelka hlavního města Jaroslava Janderová, která je zároveň oblastní předsedkyní ODS. Ta celou kauzu považuje za nekalou politickou štvanici proti sobě a proti pravicovým stranám z řad Pirátů, Zelených a Prahy Sobě. „O to více přemýšlím o nástrojích, kterými jsem byla skandalizována zastupiteli z řad bývalé koalice v čele s bývalým starostou Prahy 1 Pavlem Čižinským.“

Pokračování v úterý

Po mimořádném jednání zastupitelstva, na kterém byl novým starostou zvolen Petr Hejma (STAN) a které doprovázely různé nepokoje, se už schyluje k dalšímu zasedání zastupitelstva, tentokrát řádné. Nastat má 21. ledna, kde by měla být řešena otázka rozpočtu městské části na rok 2020. S ohledem na napjatou situaci uplynulých dní a na otázku rozpočtu, která je pro každou městskou část poměrně palčivá, lze očekávat, že pořádně živo bude i následující úterý.

Fotogalerie
14 fotografií