Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Papoušek, letadýlko i stromek: Tyhle hračky dětem nekupujte, můžou jim poškodit mozek

Autor: blv - 
23. ledna 2020
06:17

Roztomilý papoušek, letadélko pro nejmenší i strom s ptáčky - tyto hračky spojuje hned několik věcí - jsou z Číny, jsou na baterky a obsahují olovo. Jsou nebezpečné nejen pro děti, ale i pro životní okolí. Před jejich nákupem varuje Česká obchodní inspekce. 

Olovo je považováno za jed v jakémkoliv množství. Neprospívá dospělým a  malým dětem by se do ruky nemělo dostat nejlépe vůbec. Přesto ho všechny tři hračky obsahují. 

Proč Číňané tak milují olovo? „Je to kvůli ceně, ta olovnatá pájka může být levnější i o polovinu,“ řekl Blesk Zprávám David Mikuláštík z firmy elektrikar-servis.cz. I když každý spoj je jenom kapka materiálu, tak při velkovýrobě to už můžou být zajímavé částky. 

Dva roztomilí papoušci 

V jedné krabičce hned dva pestrobarevní ptáci, kteří navíc vesele švitoří. To jim umožňuje šest baterií AA. Průšvih jsou elektrické pájené spoje. Podle normy by neměly obsahovat více než 0,1 procenta olova. Místo toho je tam skoro 75 procent. 

Třešinkou na dortu pro inspektory bylo, že nikde nenašli výrobce a uvnitř chyběl návod i varování pro spotřebitele. 

Veselí papoušci od neznámého výrobce Veselí papoušci od neznámého výrobce | Česká obchodní inspekce

Název výrobku: „TALK BACK PARROT“

Distributor: ZARTHA CRIPS s.r.o

Olovo je „oblíbeným“ prvkem českých hygieniků, kteří je často nacházejí například v barvách na sklenicích. Otrava tímto prvkem bývá nejčastěji postupná a špatně odhalitelná. Obvykle se dostaví únava, apatie, nevolnost a nechutenství. Pleť v obličeji i kůže jinde po těle může dostat šedý, popelavý odstín. Dochází k poruchám soustředění, k výpadkům paměti, k chudokrevnosti i k selhávání ledvin.

Veselé letadélko se zvířátky

Roztomilá zvířátka, zvuky, světélka ... hračka „Letadlo Funny Plane“  je velkým lákadlem zvlášť pro ty nejmenší. I ona ale nakonec skončila v systému rychlého varování zemí EU se zkratkou RAPEX. 

I tady v továrně pájeli olovnatou pájkou a výrobce, který se nepochlubil svým názvem, „zapomněl“ na návod. 

Název výrobku: „Funny Plane Arioso music“

Distributor:  ZARTHA CRIPS s.r.o.

V hračkách je olovo ještě víc záludnější. U mladého organismu totiž poškozuje vyvíjející se nervovou soustavu a především mozek. Čím mladší je dítě, tím větší škody otrava olovem způsobí. A pozor - týká se to i dětí nenarozených. Olovo totiž může způsobit poruchy nitroděložního vývoje, předčasný porod nebo potrat. 

Umělá příroda škodí té opravdové

Nechoďte do přírody, moderní dítě nepotřebuje pozorovat ptáčky u krmítka - může mít vlastní z umělé hmoty doma. Na umělém stromě sedí ptáček a vydává zvuky. Ve stromu je svítící zvířátko. Další ptáček je vložený do krabičky. 

Naopak tam vložený není návod a dokonce ani bezpečnostní instrukce. Olovo opět nechybí. Ve všech případech byly limity výrazně překročeny. Prakticky by v pájce nemělo být žádné (povoleno je 0,1 procenta), ve skutečnosti ho tam je přes 70 procent. 

Ptáčci s olovem Ptáčci s olovem | Česká obchodní inspekce

Název výrobku: „Singing Bird“

Distributor: ZARTHA CRIPS s.r.o.

Další hračky, kterým by se děti podle České obchodní inspekce měly vyhnout, najdete v naší galerii. 

Zobrazit celou diskusi