Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V ODS „dotáhli“ SPD. Novotný si posteskl, Fiala ví o nedostatku, ozval se i Langer

Autor: Jakub Veinlich - 
21. ledna 2020
09:55

Vedení občanských demokratů je po sobotním kongresu ryze mužskou záležitostí. Poté, co delegáti dali červenou kartu dosavadní první místopředsedkyni Alexandře Udženiji, není v předsednictvu žádná žena. Do „milované“ ODS se proto strefuje i řeporyjský starosta Pavel Novotný. Vedle ODS nemají ve vedení zastoupení ženy z parlamentních stran už jen v SPD.

Ve vedení ODS ženám odzvonilo. Alespoň na příští dva roky. Alexandra Udženija totiž svůj mandát první místopředsedkyně neobhájila.

„Je to trochu pro mě překvapení, ale jak říkám, v politice jsem dost dlouho na to, abych z toho teď dělala nějaké unáhlené rychlé závěry,“ neskrývala zklamání Udženija. Z 434 odevzdaných hlasů jich získala jen 217. Odmítla ale zároveň, že by delegáti chtěli nějakou novou tvář do vedení, když měl ještě před volbou silnou podporu někdejší vicepremiér a ministr obrany či zahraničí Alexandr Vondra.

Zklamaná Udženija: Delegáti chtěli změnu

„Je vidět, že ODS a delegáti chtějí na pozici prvního místopředsedy nějakou změnu, jsme demokratická strana, je to v pořádku,“ dodala končící první dáma občanských demokratů.

Do vedení ODS se pak snažila probojovat jiná žena. Pro mnohé do té doby neznámá radní Prahy 6 pro školství Marie Kubíková, která je ale jinak v partaji 22 let. Podle Kubíkové nesmí ODS chybět odvaha. „Jsem připravena ODS pomoci,“ řekla ve svém projevu, když si povzdechla, že strana neumí srozumitelně vysvětlovat některá témata. Ani ona ale ve volbě neuspěla. A to ani v kandidatuře na řadovou místopředsedkyni. Poté, co se této kandidatury vzdala také Miroslava Němcová, ženy ostrouhaly.

Fiala k Udženiji: Těším se na spolupráci v jiných rolích

„Máme vedení, které vznikalo demokraticky. Trvalo to déle, než jsme počítali, ale myslím, že takto poskládané vedení má velmi silný mandát,“ komentoval svůj nový tým v sobotu znovu zvolený šéf ODS Petr Fiala, když měl za zády částečně obměněný tým místopředsedů.

„Sandra dělala spoustu věcí ve prospěch občanské demokratické strany, byla velmi užitečnou členkou týmu vedení ODS a těším se na pokračování spolupráce v jiných rolích,“ poděkoval Udženiji Fiala. 

Jsem opravdu rád z toho, jak delegáti kongresu rozhodli, toto vedení bude opravdu velmi silné a provede ODS cestou do vlády, tak jak jsme si dnes stanovili,“ dodal vzápětí Fiala.

Stanjura: Netušil jsem, že budu kandidovat. Opravdu

Záda Fialovi teď bude z pozice prvního místopředsedy nakonec krýt dosavadní šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura, za ním jsou ve vedení strany také Martin Kupka, Martin Baxa, Miloš Vystrčil i nově zvolený Alexandr Vondra.

„Opravdu jsem dopoledne netušil, že budu kandidovat,“ řekl Stanjura v sobotu po svém zvolení. Jeho překvapivé nominaci nakonec předcházela zhruba hodinová schůzka vedení regionů s předsedou Fialou. Právě on si nakonec řekl o zvolení Stanjury také před všemi od řečnického pultíku.

Šéf ODS: Nedostatku jsme si vědomi

Samé kravaty, žádný pudr. I tak by se dalo definovat nové vedení ODS. Stalo se tak totiž opět ryze mužskou záležitostí. „Jsme si vědomi tohoto nedostatku. Čím to je, v tuto chvíli úplně nevíme. Rozhodli tak delegátky a delegáti kongresu,“ komentoval nové složení předsednictva staronový šéf ODS Petr Fiala, který bude i kandidátem strany na premiéra.

Video  Petr Fiala rozhovor  - Jakub Veinlich, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Němcová neměla podporu z domovské Vysočiny

Někdejší místopředsedkyně strany a bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová nominaci získala na Zlínsku. Sama se ale kandidatury vzdala – s odůvodněním, že ji nenominovala její domovská buňka na Vysočině, kterou už navíc ve vedení zastupuje šéf senátního klubu Miloš Vystrčil.

Jedním z nejvýraznějších hlasů, který zněl na sobotním kongresu v pražské koncertní hale, byl starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný. Přímo v sále získal nominaci na prvního místopředsedu a následně i na řadového místopředsedu, zároveň ale vystoupil s kritickým projevem, se kterým prý počítal, že osloví delegáty až v politické diskusi hluboko v noci.

„Já vám přečtu, co jsem si připravil dnes na třetí hodinu ráno. Znásilním ten kongres,“ začal svůj projev, při kterém mu místy kvůli jeho rychlé mluvě a grimasám nebylo rozumět. Spolustraníky zkritizoval přímo v sále za jejich špatnou práci s médii i vysvětlování toho, kdo jsou a co chtějí.

Video  Projev Pavla Novotného na kongresu ODS: Chtěl jsem vás zje**t!  - Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

„Kdo by řekl, že každý bude vědět, že jsem Pavel Novotný z Řeporyjí, zatímco kdo jste vy... to si vyzkoušejte mezi sebou. My musíme porazit Andreje Babiše a převzít odpovědnost, jedno jestli s Novotným, nebo bez Novotného, ale s větším důrazem,“ burcoval delegáty, kterým také tvrdil, že ho nikdy z ODS nevyhodí, a když ano, tak si ho hned najmou do PR.

Během své řeči také vyzdvihoval práci znovuzvoleného a prý podceňovaného šéfa Fialy a také nezvolené Alexandry Udženije.

Ve volbách místopředsedů pak Novotný neuspěl. V ani jedné volbě nezískal ani 70 hlasů. Po skončení kongresu se pak ještě do ODS pustil, že jí povládnou jen samí muži.

Video  V sobotu na kongresu ODS, v neděli zemřel: Poslední projev Jaroslava Kubery (†72).  - ODS, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Novotný: Jednu věc děláme možná blbě

„Ještě jednu věc možná děláme v ODS blbě i přesto, že správně nemáme žádné nablbé genderkvóty. Ale to, že máme v předsednictvu a VR 20 lidí s počtem žen jedna, to je minimálně k tajnému, opatrnému, nejen ‚marketingovému‘ zamyšlení, si myslím,“ rýpnul si Novotný na twitteru.

V diskusi pod svým statusem pak Novotný opět vysvětloval, že až ho ze strany vyhodí a najmou si ho jako specialistu na PR, bude právě tuto problematiku prý akcentovat. A posteskl si, že ho mrzelo stažení kandidatury Miroslavy Němcové.

„Mě osobně to mrzí, ale beru realitu, jaká je,“ komentovala nedostatek žen ve vedení strany pro Blesk Zprávy Němcová. Někdejší šéfka Sněmovny vstoupila do ODS v době takzvaného Sarajevského atentátu, kdy se část nespokojených členů snažila svrhnout otce zakladatele a pozdějšího prezidenta Václava Klause.

Video  Hamáček o smrti Kubery: Jako blesk z čirého nebe.  - Blesk: Sabina Dračková
Video se připravuje ...

„Myslím ale, že ve Sněmovně nebo i v Evropském parlamentu máme zástupkyně, které jsou schopny být slyšet a vidět i bez toho, aniž by byly místopředsedkyněmi strany. Doufám, že to nějak vyvážíme, ale chápu, že pro voličky jako ženy to může být trochu i zklamání,“ dodala Němcová. Sama byla mezi lety 2010 až 2012 první dámou ODS a poté také řadovou místopředsedkyní strany.

Ve vedení mají ženu všechny parlamentní strany a hnutí vyjma právě ODS a SPD.

Jak to mají se ženami další strany?

Za hnutí ANO je v předsednictvu středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová, Piráti si nově zvolili jako svou první místopředsedkyní Olgu Richterovou, KSČM má nejvýše postavenou ženu v místopředsednickém křesle europoslankyni Kateřinu Konečnou, ČSSD ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou, lidovci loni v březnu zvolili na sjezdu první místopředsedkyní senátorku Šárku Jelínkovou, TOP 09 má dokonce předsedkyni Markétu Pekarovou Adamovou a hnutí STAN má ve vedení poslankyni Věru Kovářovou.

Video  Zaorálek: Ze smrti Jaroslava Kubery jsem v šoku. 
Video se připravuje ...

Na kongresu nechyběli Nečas a Langer

Na kongresu ODS byl také po dlouhé době k vidění její bývalý předseda a premiér Petr Nečas, jehož vláda skončila v červnu 2013 předčasně. „Nejsem tu pro média,“ reagoval ale pro Blesk Zprávy na prosbu o krátké vyjádření.

O něco sdílnější byl ale bývalý korunní princ strany a někdejší ministr vnitra Ivan Langer. Loni v létě řekl ve vysílání Blesk Zpráv, že ODS chybí „zvlhčovač kalhotek“ a člověk, ze kterého by si „chlapi rvali trička“. To prý platí i po sobotním projevu Petra Fialy, který se nicméně Langerovi ale podle jeho slov líbil.

„Tričko jsem si netrhal a dámské kalhotky jsem nesledoval. Projev předsedy se mi líbil a jen si přeji, a to je znalost a životní zkušenost, že slovo vyřčené na kongresu a v sále ještě věci nemění. Jestli si tedy něco přeji, tak aby to, co tady zaznělo, bylo přetaveno do reality. Pouze kombinace vůle, vize a práce je předpokladem k úspěchu,“ dodal pro Blesk Zprávy Langer.

Video  „ODS chybí zvlhčovač kalhotek,“ říká Langer. A vzpomněl, jak mu byl Babiš na svatbě.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

V rozhovoru pro Blesk Zprávy také zmínil nejvýraznější osobu uplynulého kongresu, kterým byl pro většinu Pavel Novotný.

„Sleduji ho, v mnoha věcech je zábavný, ale nemyslím si, že jeho forma politiky je to, jak by měla vypadat budoucí politika občanských demokratů,“ zhodnotil Langer Novotného. „Fandím, Řeporyjcům, ať se jim dobře žije s jejich starostou, ale nemyslím si, že by takto měla vypadat naše politika na celostátní úrovni,“ uzavřel.

deratizater ( 10. února 2020 12:32 )

Zprofanovaná politická strana plná šmejdů nemůže myslet na lepší budoucnost.Po tom co prohlásil Vondra jak moc touží po Americké základně v Mošnově jejich preference by měly jít pod 5% aby už více tito vlastizrádci neškodili .

panda82 ( 10. února 2020 09:29 )

Ještě toho málo odklonli, pakáč má odvahu ještě něco lidem slibovat, drzost

cocumite ( 21. ledna 2020 23:44 )

http­s://ww­w.sez­namzpr­avy.cz­/cla­nek/pr­ekva­piva-inspirace-babis-prosazuje-napad-kalouska-86898?dop-ab-variant=0&seq-no=2­&sou­rce=hp­&dop_s­ource­_zone_­name=­zpra­vy.sz­nhp.bo­x&ut­m_sou­rce=ww­w.sez­nam.cz­&utm_m­edium=z-boxi­ku&ut­m_cam­paig­n=nu­ll

cocumite ( 21. ledna 2020 23:31 )

http­s://ww­w.sez­namzpr­avy.cz­/cla­nek/pr­ekva­piva-inspirace-babis-prosazuje-napad-kalouska-86898?dop-ab-variant=0&seq-no=2­&sou­rce=hp­&dop_s­ource­_zone_­name=­zpra­vy.sz­nhp.bo­x&ut­m_sou­rce=ww­w.sez­nam.cz­&utm_m­edium=z-boxi­ku&ut­m_cam­paig­n=nu­ll

cocumite ( 21. ledna 2020 21:51 )

To jste tedy rozdováděná vesnice.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa