Britskému zpěvákovi Bruci Dickinsonovi, jemuž se před nějakým časem podařilo úspěšně překonat zákeřnou rakovinu, se dostalo obrovské pocty. Minulý týden byl slavnostně jmenován členem 601. londýnské letky a rovnou získal hodnost kapitána. Bylo tak učiněno jako poděkování za jeho dlouhodobou podporu RAF. S Královským vojenským letectvem podle magazínu Mirror spolupracuje již od roku 2008, kdy pomáhal dopravit zpátky do Anglie britské vojáky, kteří sloužili v Afghánistánu.

Kromě toho Bruce, jenž svůj specifický hlas propůjčil hitům Fear of the Dark či Number of the Beast, pilotuje letadla, s nimiž létá se svou kapelou na turné. Vlastní speciálně upravený Boeing 747, na jehož trupu je namalované obrovské logo Iron Maiden, a na ocase letadla je zase maskot skupiny, tedy děsivý smrťák s rozježeným účesem nazývaný Eddie. I proto svému vzdušnému korábu přezdívají „Ed Foce One“ v narážce na letadlo amerického prezidenta. Obrovský boeing vyměnili za menší model.

„Potřebovali jsme větší letadlo. Na minulých turné jsme létali s Boeingem 757. Jak se ukázalo, to letadlo je sice skvělé, ale pro nás už příliš malé. Do 747 dokážeme dostat celý tým, všechna zavazadla a celou naší scénu. Uveze prostě všechno a všechny, které potřebujeme,“ vysvětloval v roce 2016 Dickinson, jenž svou lásku k létání přenáší i do své umělecké tvorby: jen se zkuste pořádně zamyslet nad osmnáctiminutovým songem Empire of the Clouds! Singl Aces High vzdává zase vypovídá o bitvě o Británii, kdy stateční letci RAF a Royal Navy Fleet Air Arm porazili německé Luftwaffe, které se pokusilo převzít kontrolu nad oblohou nad Anglií v létě 1940.

Zdroj z jednotek RAF se pro Mirror vyjádřil v tom smyslu, že je naprosto fantastické, že Bruce byl vyznamenán čestným kapitánem skupiny: „Je to horlivý letec a miluje RAF. Je to prvotřídní chlap,“ ocenil ho. 601 Squadron je londýnská skupina rezerv RAF, jejímž cílem je budovat budoucnost letectva díky talentům z průmyslu a akademické obce. Mezi další čestné kapitány skupiny patří například televizní moderátorka Carol Vordermanová (59) či bývalý britský reprezentant v dráhové cyklistice, držitel šesti zlatých olympijských medailí Sir Chris Hoy (43).

VIDEO: Sestřih hitů Iron Maiden z pražského koncertu.

Video
Video se připravuje ...

Sestřih hitů Iron Maiden z pražského koncertu Daniel Vitouš

Fotogalerie
19 fotografií