Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Po katastrofě se 176 mrtvými drží černé skříňky dál Írán. USA požádal jen o techniku

Autor: ČTK - 
21. ledna 2020
11:50

Írán požádal americké a francouzské úřady o zapůjčení techniky potřebné ke stažení údajů z černých skřínek z ukrajinského letadla, které tento měsíc sestřelily íránské revoluční gardy. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž žádost přispěje k rostoucí frustraci mezinárodní komunity z neochoty Íránu poslat záznamová zařízení k analýze do ciziny.

Sestřelení letadla 8. ledna krátce po startu z teheránského letiště si vyžádalo životy všech 176 lidí na palubě. Kanada, která přišla o 57 svých občanů, uvedla, že analýzu letových údajů a nahrávek z letu by měla provést Francie, jelikož je toho jako jedna z mála zemí schopna.

Černé skříňky chtěli zkoumat Ukrajinci

O navrácení černých skříněk z Boeingu 737 opakovaně Teherán žádaly ukrajinské úřady. Írán v uplynulých dnech vydával nejasné signály ohledně toho, zda předá černé skřínky k analýze v zahraničí.

Napjaté vztahy má země dlouhodobě s USA. Od počátku roku se ale vyostřily poté, co 3. ledna Američané raketami z dronu zlikvidovali u Bagdádu klíčového íránského generála Kásema Solejmáního a několik dalších osob.

Teherán odpověděl 8. ledna raketovým útokem na základny využívané americkou armádou v sousedním Iráku. Nervozita z možné rychlé americké odvety pak zřejmě přispěla k sestřelu ukrajinského stroje u Teheránu.

Íránský orgán pro civilní letectví ve své druhé předběžné vyšetřovací zprávě uvedl, že v případě zajištění potřebné techniky, bude možné informace o letu získat a v krátkém období zanalyzovat. Původní předběžnou zprávu Írán vydal pouhých 24 hodin po incidentu, tedy ještě předtím než připustil, že stroj byl sestřelen. Teprve tři dny po havárii Írán přiznal, že letadlo sestřelily íránské revoluční gardy, které si jej spletly s nepřátelskou střelou.

Íránci se obrátili na USA a Francii

Íránský úřad pro civilní letectví nyní uvedl, že zaslal seznam potřebné techniky francouzskému Úřadu pro bezpečnost civilního letectví (BEA) a americkému Národnímu úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB), ani od jednoho z orgánu ale zatím neobdržel kladnou odpověď.

Írán se desítky let potýkal s americkými sankcemi, a má tak omezené možnosti koupit moderní letadla a americkou techniku. Velká část íránských letadel je proto desítky let stará. Zároveň nyní Teherán čelí obnoveným americkým sankcím, o nichž rozhodl prezident Spojených států Donald Trump poté, co předloni odstoupil od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015.

Video  Děsivý pohled na místo pádu letadla v Íránu: Pytle s mrtvými cestujícími, ohořelé oblečení a rozervané kusy Boeingu  - Reuters
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi