Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Tyto úklidové pomůcky zapomínáte čistit. Jsou plné bakterií!

/
  • (iStock)
    30. ledna 2020 ● 06:00

    K pravidelnému úklidu používáme spoustu pomocníků, kteří vykonávají skvělou službu. Jen na jejich údržbu už ale většinou vůbec nemyslíme. Přitom se v nich ukrývá spousta špíny, mastnoty a bakterií. Jak tedy o ně pečovat, aby nám dobře a dlouhou dobu sloužily?

    Máte pocit, že ve vaší domácnosti je čisto a dá se téměř jíst z podlahy? I když trávíte čas pravidelným úklidem, může to být skoro zbytečné, pokud při něm používáte předměty, které jsou plné zdraví nebezpečných bakterií. Mop, houbičky, hadry nebo vysavač jsou při úklidu nepostradatelné, ale bez správné péče se taky neobejdou. Jinak nadělají vice škody než užitku. Na co byste tedy neměli zapomínat?

  • 1.

    Houbičky na nádobí

    úklid
    Autor: iStock

    Také ji měníte, až když začne zapáchat? A věděli jste, že ve vaší houbičce žije 7 miliard bakterií? Jde tak o jednoho z nejnebezpečnějších pomocníků ve vaší domácnosti. A při utírání různých povrchů se bakterie šíří po celé kuchyni, tudíž se lehce dostanou do kontaktu s pokožkou či s jídlem a může dojít k šíření nemocí. I tak ji ale většina z nás používá, dokud se třeba po několika měsících používání sama nerozpadne. Věřte, že v tomto případě opravdu nestojí zato šetřit a vyplatí se pořídit si za pár korun novou .Existuje ale také několik způsobů, jak kuchyňské houbičky pravidelně čistit před vyměněním.

    • Umyjte houbičku ve dřezu teplou vodou a jarem.
    • Dejte ji do myčky společně s nádobím.
    • Vyperte houbičky v pračce s malým množstvím pracího prášku (nebo jaru). Dá se přidat i malé množství bělidla.
    • Vložte mokrou houbičku do mikrovlnky a sterilizujte ji za vysokých teplot během cca 30-60 sekund.
  • 2.

    Hadry, prachovky a utěrky

    úklid
    Autor: iStock

    Používáme je na utírání a mytí všeho možného. Je jasné, že ideální je mít jeden hadr či utěrku na každý povrch. A toto z hygienických důvodů dodržovat. Pokud se bojíte, že se vám spletou, kupte si speciální sadu utěrek, které jsou z různého materiálu a na sobě mají jasné označení, na jaké místnosti či místa jsou nejvhodnější. A nezapomínejte je pravidelně je čistit. Jak? Ideálně vypráním v pračce. Nikdy ale při jejich praní nepoužívejte aviváž, ta zhorší jejich absorbování a neměla by přijít do styku s jídlem. Mezi dalším použitím je vyždímejte a nechte uschnout. A po několika měsících všechny používané hadříky a utěrky vyhod’te a vyměňte za nové.

  • 3.

    Mop

    úklid
    Autor: iStock

    Pravidelnou údržbu je potřeba dopřát také podlahovým mopům. Nezáleží ani tak na tom, jestli máte provázkový mop, nebo ten s houbičkou. Všechny jsou plné špíny a bakterií, které při jejich používání roztíráte po celé své domácnosti. Pokud má váš mop odnímatelnou hlavu, sundejte ji, hoďte do pračky, přidejte trochu prášku na praní, přilijte dva šálky octa a vyperte na 60 °C. Pokud z tyče odšroubovat nejde, vyperte ji alespoň ručně v horké vodě a použijte prostředek na mytí nádobí. A ještě jedna důležitá rada! Pokud je mop ještě mokrý, nikdy ho neschovávejte do komory či skříně. Jednak vám může zplesnivet a hlavně je ideální živnou půdou pro bakterie.

  • 4.

    Koštata

    úklid
    Autor: iStock

    Vaši péči si zaslouží i smeták či malý smetáček, na kterém se usazuje spousta prachu a špíny. Jednou za čas je proto dobré nejen pouze odstranit zachycené nečistoty, vlasy a chlupy, ale i jemně omýt štětiny teplou vodou s nějakým jemným čisticím prostředkem. Nakonec je dobře opláchněte. Smeták nechte uschnout štětinami nahoru.

  • 5.

    Vysavač

    úklid
    Autor: iStock

    Vyměňujete sáček ve vysavači, až když přetéká obsahem a prachem? Tak to je velká chyba, kterou si výrazně ztěžujete práci a můžete zničit i samotný přístroj. Na sací výkon vysavačů má totiž zásadní vliv volné proudění vzduchu ve vysavači, které znemožňuje právě plnost prachových sáčků. Sáčky byste tedy měli měnit už ve chvíli, kdy jsou naplněny přibližně z poloviny. Ale také když při vysávání ucítíte nepříjemný prachový zápach, sáček vyhoďte a dejte nový. Nebo si pořídte vysavač bezsáčkový, který má místo sáčku odnímatelnou nádobu na nečistoty a jeho výkon neovlivňuje naplněnost. I tak je potřeba nádobu často vysypávat a občas i vymýt nejlépe horkou vodou. Kontrolujte také sací hubici a nástavce, zda v nich neulpěla nějaká větši nečistota, která by bránila důkladnému vysávání.

    Nezapomínejte ale také na filtr. Když bude zanesený špínou, snižuje výkonnost vysavače a navíc nedokáže zabránit návratu nečistot. Tyto škodlivé částice pak dýcháte i několik hodin denně včetně spánku. Zaděláváte si tak na nepříjemné zdravotní problémy, jako jsou například alergie, astma, problémy s dýcháním a podobně. Pečujte tedy o svůj vysavač a pravidelně filtr kontrolujte. Čas od času ho vyčistěte a jednou za rok filtr vyměňte za nový.

Přidat názor
Počet komentářů: 1
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy