Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Nová teorie v případu zmizelého letu MH370: Únosci použili postup z 2. světové války

Autor: Darina Jíchová - 
21. ledna 2020
18:37

Letos v březnu to bude 6 let od záhadného zmizení letu MH370 malajsijských aerolinek Malaysia Airlines, oficiální pátrání po Boeingu 777 s 239 lidmi na palubě bylo ukončeno, uzavřeno bylo i vyšetřování. Neustále se ale objevují nové verze toho, co se mohlo stát, jednou z nejpopulárnějších hypotéz je, že letadlo bylo uneseno. S touto teorií pracuje i americký novinář a letecký expert Jeff Wise, podle kterého únosci využili dezinformační strategii známou z dob 2. světové války, informoval list Daily Express. 

Podle závěrů malajsijských vyšetřovatelů se ztracené letadlo „rozbilo“ o hladinu Indického oceánu, přesněji řečeno se zřítilo někde v jeho jižní oblasti. Celá tato verze je založená na údajích ze satelitu 3F1 britské telekomunikační společnosti Inmarsat. Nespočet soukromých vyšetřovatelů a leteckých odborníků s oficiální zprávou nesouhlasí.

Únosci zmátli vyšetřovatele

Jedním z nich je právě Wise, který se letu MH370 věnuje ve své knize „Letadlo, které tam nebylo“, z anglického originálu The Plane That Wasn’t There. Název je odkazem na dílo Ewena Montagua „Muž, který nikdy nebyl“, jednoho z hlavních strůjců válečné dezinformační strategie.

„Únosci za sebou jako drobečky zanechali falešné stopy, aby zmátli své případné pronásledovatele a později vyšetřovatele,“ uvádí Wise. „Záměrně chtěli, aby to vypadalo, že se vydali směrem k jihu Indického oceánu, ve skutečnosti ale letěli na sever,“ tvrdí novinář.

Wise: Letadlo bylo úplně jinde

Wise vysvětlil, že únosci vypnuli a zapnuli satelitní datovou jednotku (SDU) letadla, která byla napojená na satelit 3F1. „Když tak učinili, letadlo zmizelo z radarů řídících věží,“ dodal expert. „Tím, že SDU znovu zapnuli, dosáhli toho, že radary letoun znovu zachytily na jeho dráze, ale nebyly schopné sledovat jeho přesný pohyb,“ popsal Wise.

Únosci podle Wise věděli, že kdyby letadlo jen tak zmizelo, bez jediné stopy, působilo by to podezřele. Díky jejich akci si technici z Inmarsatu „lámali hlavu“ nad tím, co se stalo, co jejich data znamenají, místo toho, aby zaznamenali, že je něco špatně. „Díky této akci si nikdo nevšiml, že letadlo dávno zmizelo. I když satelit načetl údaje, že je neustále na trase, bylo úplně někde jinde,“ zdůraznil Wise.

Vyšetřovatelé podle Wise zvolilo nejsnadnější řešení. Na snímku oficiální zprávy vyšetřování zmizení MH370. Vyšetřovatelé podle Wise zvolilo nejsnadnější řešení. Na snímku oficiální zprávy vyšetřování zmizení MH370. | Reuters

Let MH370 se na svou cestu z Kuala Lumpur do Pekingu vydal 8. března 2014, z malajsijského letiště vzlétnul v 00:41 tamního času, v 1:19 proběhl poslední kontakt mezi pilotem a letovým dispečerem, o tři minuty později přestal reagovat radarový odpovídač letadla a problikla SDU. V půl druhé ráno se strojem navázal spojení kapitán jiného letadla, v radiu slyšel ale jen huhlání a praskání statické elektřiny. Následně letadlo zachytily už jen vojenské radary, naposledy pak v 2:40 nad Malackým průlivem.

„Klasická technika podvodníků.“

Na základě dat z vojenských radarů a satelitu 3F1 bylo stanoveno, že stroj se odklonil od své trasy, otočil se prudce na západ a potom na jih. Podle Wisea jsou ale tohle pomyslné falešné drobečky, které únosci nechali vyšetřovatelům. „Je to klasická technika všech podvodníků, pokud chcete někoho obelstít, nejdřív se musíte ujistit, že nemá důvod sledovat a podezřívat právě vás,“ uvedl Wise.

Případ zmizení MH370 přirovnal k dezinformačnímu projektu z druhé světové války, tzv. operaci Mincemeat, v českém překladu „sekaná“. Spojenci vedli rozsáhlou klamnou kampaň, jejímž cílem bylo zakrýt invazi ze severní Afriky do Itálie a přesvědčit nacistické vedení, že se chystá napadení Řecka a Sardinie.

Wise: Hitler na to spojencům taky skočil

Součástí kampaně byla mrtvola oblečená do uniformy Královského námořnictva, kterého vylovili rybáři u španělských břehů a předali nacistickým úředníkům. Fiktivní kapitán William Martin měl u sebe korespondenci, která mluvila o vylodění spojenců na Sardinii. „Všechno bylo propracované do posledních detailů, uniforma byla šitá na míru. U těla byly nejen autentické dokumenty s rádoby tajnými informacemi, ale také fotka jeho údajné snoubenky, milostné dopisy, účtenky, lístek z divadla. Hitler na to skončil, neměl proč pochybovat,“ píše Wise ve svém díle.

„To samé udělali malajsijští vyšetřovatelé. Mírné nesrovnalosti v zájmu uzavření případu přehlídli, zvolili řešení, které bylo nasnadě. Letadlo se stočilo nad oceán, a když mu došlo palivo, rozbilo se o hladinu. Pád nikdo nepřežil,“ uzavřel Wise.

Zmizení malajsijského Boeingu zůstává největší leteckou záhadou v dějinách letectví a podle mnohých expertů se nikdy nevyřeší. Kolem letu MH370 panuje také řada konspiračních teorií, mezi nejoblíbenější patří ta, že stroj nechal sestřelit severokorejský diktátor Kim Čong-un, případně ruský prezident Vladimir Putin.

Zobrazit celou diskusi