Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Holandského „Fritzla“ obžalovali: Dlouhých 9 let prý věznil své děti a zneužíval je!

Autor: DH, ČTK - 
21. ledna 2020
14:24

Nizozemský soud v úterý dopoledne vyslechl od prokuratury všechny body obžaloby proti muži, který údajně držel dlouhých devět let v naprosté izolaci šest svých dětí. Celou dobu byli všichni na odlehlé místní farmě. Gerrit-Jan van Dorsten, který má rakouské kořeny, je viněn z omezování osobní svobody a zneužívání dětí. 

Sourozenci žili na statku u obce Ruinerwold na severu země od roku 2010, nikdy nenavštěvovali školu a o jejich existenci nevěděly ani úřady. Někteří z nich vypověděli, že je otec sexuálně zneužíval.

Policie začala případ vyšetřovat loni v říjnu, kdy ze statku uprchl do blízké vesnice mladý muž a požádal o pomoc. Vyšetřovatelé poté zjistili, že na farmě se nachází pět jeho sourozenců ve věku mezi 18 a 25 lety, kteří v objektu léta žili zcela odříznutí od světa. Obžaloba se však týká celkem osmi z devíti van Dorstenových dětí, tři z nich už v době policejního zásahu na farmě nepobývaly.

Podle prokuratury otec své potomky držel pod zámkem a neustále monitoroval jejich pohyb, někdy i s pomocí kamer. Tvrdil, že pokud by přišli do styku s lidmi ve vnějším světě, „vstoupili by do nich zlí duchové“, což by přineslo zkázu světa. Matka dětí zemřela v roce 2004, od roku 2007 van Dorsten dětem upíral jídlo, pití i lékařskou péči. Nizozemské úřady o jejich existenci neměly ponětí.

Van Dorsten je nyní kvůli prodělané mrtvici v péči vězeňské nemocnice a řízení se osobně nezúčastnil, vyšetřovatelé ho kvůli jeho zdravotnímu stavu dosud ani nevyslechli. Děti se k obžalobě dosud veřejně nevyjádřily, podle agentury Reuters ji však čtyři nejstarší podporují. Pět mladších, které policie loni našla na statku, naopak tvrdí, že je neoprávněná.

Kromě van Dorstena je obžalován také 58letý Rakušan Josef Brunner, který za statek obývaný početnou rodinou platil nájem a zřejmě jeho obyvatele i zásoboval. Také on je obžalovaný z omezování osobní svobody.

Podle dosavadních zjištění rodina žila v izolaci z náboženských důvodů. Van Dorsten byl v 80. letech minulého století členem náboženské skupiny moonistů, kterou ale později opustil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání