Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ryba vyskočila z vody a probodla mladíkovi (16) krk! Zachránili ho při operaci

Autor: jžk - 
23. ledna 2020
19:03

Nechybělo mnoho a teprve šestnáctiletý mladík se z rybářského výletu už nemusel vrátit domů. Mladého Indonésana totiž probodla nebezpečná jehlice rohozobá! Ryba se špičatou tlamou mu projela krkem a při delikátní operaci ji museli odstranit až lékaři.

Muhammad Idul (16) byl zrovna na rybolovu se svými rodiči ve vodách v okolí indonéského ostrova Buton, když se z vody vymrštila jehlice. Jedná se o dravou mořskou rybu s protáhlým tělem a čelistí podobající se ozubenému zobáku. Dlouhá tlama ryby se mladíkovi trefila přímo do krku, z nějž zůstala trčet těsně pod lebkou.

Chlapce okamžitě vzali do nemocnice, kde po dvou dnech podstoupil riskantní operaci. Té se účastnili hned tři chirurgové a dva anesteziologové. „Když jsme chtěli odstranit tlamu ryby, museli jsme být velmi opatrní, protože tudy vedou cévy,“ popsal zákrok profesor Dr. Syafri K. Arif místnímu zpravodaji Makassar Terkin.

Muhammad se dle slov lékařů zotavuje dobře, v nemocnici si ale ještě chvíli pobude kvůli riziku infekce. „Chlapcův stav je již relativně stabilní, nadále ale trpí horečkami,“ prozradil generální ředitel nemocnice.

Jehlice se vyznačují dlouhou, štíhlou čelistí posetou drobnými ostrými zuby, které mohou způsobit ošklivá zranění. Jsou to zdatní skokani, o kterých je známo, že se umí vymrštit z vody rychlostí 60 km/h. Po celém světě mají na svědomí mnoho zranění, ale jen dvě zdokumentovaná smrtelná. V roce 1977 probodla ryba oko desetiletému havajskému chlapci, který byl se svým otcem na rybářské výpravě. Zemřel na rozsáhlé poranění mozku. V prosinci 2018 zabila jedna ryba čeledi jehlicovitých kadeta thajského námořnictva, Kriangsaka Pengpanicha (†22), kterému propíchla krk.

Zobrazit celou diskusi