Uvařeno za 30 minut: Nejjednodušší recepty Břicháče Toma! Zkuste kuře na paprice i koláč z kysaného zelí
-
Chcete se najíst rychle a zdravě? Přinášíme ukázku z nové knihy oblíbeného Břicháče Toma. Kuchařka Nejjednodušší recepty pro každý den láká na jídla ze surovin, které vždy najdete doma. U většiny receptů trvá příprava jen 30 minut. Kompletní jídlo také často ukuchtíte jen v jednom hrnci, na plechu v troubě nebo na pánvi.
- 1.
Rychlé vepřové v rajčatové omáčce
2 porce / 30 minut
Na 2 porce potřebujeme: 200 g mletého vepřového masa, 120 g rýže v suchém stavu, větší mrkev, hrst hrášku (čerstvý, mražený, nebo pokud není zbytí, tak sterilovaný), cibuli, malý rajčatový protlak, ghí (přepuštěné máslo). Na dochucení: sůl, pepř.
Postup: Cibuli nakrájíme na malé kostičky a mrkev na mírně větší kostky. Na rozpálenou pánev přidáme trochu ghí a orestujeme cibuli s mrkví. Poté vložíme mleté maso, hrášek a opět vše společně orestujeme. Pánev přikryjeme pokličkou, podlijeme cca ½ hrnkem vody a vše společně pár minut dusíme. Přidáme rajčatový protlak, dochutíme solí a pepřem, promícháme a můžeme servírovat.
Jako příloha se nejlépe hodí rýže, ale můžeme použít i brambory, bramborovou kaši nebo kukuřičné, příp. rýžové těstoviny.
- 2.
Slaný cuketový koláč
4 porce / 50 minut
Na 4 porce potřebujeme: 2 cukety, 3 vajíčka, hrnek rýžové mouky, hrnek rýžového mléka, 100 g tvrdého sýru, 5 rajčat, prášek do pečiva, ghí (přepuštěné máslo) Na dochucení: sůl, pepř, oregano, majoránku, tymián.
Postup: Ve velké míse smícháme rýžovou mouku, prášek do pečiva, mléko a vajíčka. Vymícháme hladké těsto bez hrudek. Poté do směsi vmícháme cuketu nastrouhanou na hrubém struhadle. Není potřeba ji loupat ani vymačkávat šťávu. Do směsi dále nastrouháme na jemném struhadle tvrdý sýr. Přidáme oregano, majoránku, tymián, pepř a vše osolíme.
Velkou dortovou formu vymažeme ghí a nalijeme těsto. Rajčata omyjeme, naskládáme na povrch směsi a lehce zamáčkneme do těsta. Vrch koláče posypeme oreganem a vložíme do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Pečeme 35–40 minut.
- 3.
Koláč z kysaného zelí
4 porce / 25 minut
Na 4 porce potřebujeme: 4 vajíčka, 1,5 hrnku kysaného zelí, 3 lžíce ovesných vloček, 50 g balkánského sýru, 50 g parmské šunky, ghí (přepuštěné máslo), plátek másla. Na dochucení: sůl, pepř, majoránku.
Postup: V misce smícháme vajíčka, ovesné vločky, kysané zelí, balkánský sýr nakrájený na kostičky a parmskou šunku na menší kousky. Vše ochutíme pepřem a majoránkou. Nepřilnavou pánev rozehřejeme, pomažeme ghí a nasypeme na ni připravenou směs. Rozprostřeme ji po celé ploše a opékáme nejdříve z jedné strany. Až bude placka pevná, tak ji celou obrátíme a necháme propéct i z druhé strany.
Pečeme delší dobu na středním plameni, aby se celá propekla. Potom ji vyklopíme na větší prkénko, necháme na povrchu rozpustit plátek másla, placku osolíme a posypeme trochou majoránky. Rozkrájíme na jednotlivé trojhránky a můžeme podávat.
- 4.
Kuře na paprice
2 porce / 30 minut
Na 2 porce potřebujeme: 4 kuřecí špalíčky, cibuli, červenou papriku, ½ hrnku mléka, lžíci mletých ovesných vloček, mletou červenou papriku. Na dochucení: sůl, mletou červenou papriku.
Postup: V rozpáleném hrnci necháme rozpustit trochu ghí. Přidáme cibuli a červenou papriku nakrájenou na kostky (klidně větší) a kuřecí špalíčky. Osolíme a orestujeme, aby se kuře zatáhlo. Poté podlijeme cca ¾ litru vody, aby bylo maso ponořené, a dusíme cca 25 minut. Vyjmeme kuřecí špalíčky. Do hrnce nalijeme ½ hrnku mléka a směs rozmixujeme tyčovým mixérem. K zahuštění použijeme ovesné vločky. Během mixování zkuste nasypat cca lžíci vloček a chvíli mixujte. Omáčka začne po chvíli sama houstnout. Podle potřeby můžeme přisypat i více vloček. Omáčku podle chuti osolíme a zaprášíme trochou mleté červené papriky.
Podáváme s přílohou podle své chuti. Výborná je s těstovinami, můžete vyzkoušet i s knedlíkem, který najdete v našich minulých knihách.