Na zraněnou labuť v Komárově nás ve středu kolem poledne upozornilo hned několik volajících. Když strážníci přijeli na místo, uviděli, že pták má zlomené křídlo z něhož krvácí. Marně se snažil dostat z vody,“ uvedl mluvčí brněnských strážníků Pavel Šoba.

Video
Video se připravuje ...

Brněnští strážníci se snaží pomoci zraněné labuti. Městská policie Brno

Chytili ji do sítě a podběráku

Strážníci se ovšem k labuti nemohli dostat, to se povedlo až o několik desítek metrů dál přivolaným hasičům. „Dva hasiči v suchých oblecích se snažili labuť se zlomeným křídlem odchytit pomocí sítě a podběráku. To se nakonec podařilo až na břehu,“ sdělil mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Hasiči poté zraněného ptáka opatrně donesli do auta, kde ho předali zaměstnanci Záchranné stanice pro dravé ptáky z Rajhradu, kde se dočká potřebné pomoci.

Zachraňovali i v Břeclavi

Velmi podobný zásah si přitom připsali i strážníci v Břeclavi. „Všímavý občan nás upozornil, že je v Dyji zraněná labuť. To se naštěstí nepotvrdilo. I tak ale potřebovala pomoc. Uvízla totiž v rybářském vlasci. Čím víc se z něj pokoušela dostat, tím více se do něj zamotávala. Strážníci ji vysvobodili a vypustili do řeky,“ řekla mluvčí strážníků Lenka Rigó.

Video
Video se připravuje ...

Jihomoravští hasiči pomohli zraněné labuti v Brně. HZS Jihomoravského kraje