Malou „oázu“ budují studenti architektury v centru Brna. V zimě tam poroste kerblík nebo mangold. Nevelký záhon obklopený fólií a speciální dřevěnou konstrukcí stojí nad revizní šachtou parovodu naproti Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. Příští týden jej studenti spolu s odborníky osejí. Rostliny tam přežijí i navzdory mrazivému zimnímu počasí.


Zasazené rostliny budou směsí divokých a pěstovaných na zahrádce, všechny však mají být jedlé. „Z divokých se jedná například o velmi aromatickou rostlinu kerblík třebule nebo ptačinec prostřední, chutí připomínající kukuřici. Z těch pěstovaných na zahrádkách to bude například mangold bohatý na vitamín C a velmi oblíbený v jižních zemích místo špenátu,“ řekl vedoucí projektu Martin Kaftan.

Jako oáza v poušti

Úkolem studentů bylo najít vhodný zdroj energie, který by umožnil vytvoření oázy, podobně jako je tomu v případě izolované vegetace v poušti. V návrzích pracovali s různými zdroji zbytkové energie. Výsledná oáza využívá nejen zbytkové teplo z brněnských podzemních parovodů, ale také biologicky odbouratelný odpad z gastronomických zařízení a z rostlin.


Na objektu jsou použity i moderní materiály ke zlepšení výkonu pomyslného skleníku. Fóliová membrána byla navržena pomocí principů tzv. parametrického navrhování, aby se podařilo dosáhnout co nejlepších technických i estetických výsledků,“ popsal Kaftan.

Unikátní skleník najdete i v Hodoníně, najdete v něm prehistorické rostliny.