Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Francie přijme další sirotky ISIS. V táborech v Sýrii živoří tisíce dětí džihádistů

Autor: ČTK - 
25. ledna 2020
21:29

Kurdské úřady, které odpovídají za uprchlické tábory v severní Sýrii, v sobotu převezly 21 sirotků z tábora Al-Húl do jiného zařízení v severovýchodní Sýrii. Dvě z dětí jsou francouzského původu, budou předány zástupcům Francie a repatriovány. Informovala o tom agentura AFP.

V Al-Húlu žije ve velmi špatných podmínkách na 68 000 uprchlíků a zajatců, mezi nimiž jsou příbuzní členů teroristické organizace Islámský stát (ISIS). K osazenstvu tábora patří také 224 sirotků.

Ve skupině 21 dětí, jež byly v sobotu převezeny do kvalitnějšího tábora Rúdž v provincii Hasaká, jsou kromě dětí francouzského původu také potomci lidí z Egypta a ruského Dagestánu.

Kapacita táborů nedostačuje, varují kurdské úřady

Centra určená dětem v Al-Húlu postrádají mnoho základních služeb,“ sdělil Džábir Mustafá, který odpovídá za tábor Rúdž. V Al-Húlu podle něj není ani dost kvalifikovaných učitelů nebo specialistů pro práci s dětmi.

Kurdské úřady uvádějí, že ve třech táborech na území pod jejich správou je 12 000 cizinců, žen a dětí. Většina z nich je v Al-Húlu.

Uprchlický tábor pro syrské sirotky Uprchlický tábor pro syrské sirotky | Profimedia.cz

Francie má podle AFP informaci, že v táborech nebo věznicích v Sýrii se nachází 450 lidí pocházejících z Francie a napojených na ISIS. Je mezi nimi 150 dospělých a 300 dětí. Francie zatím přijala jenom zlomek těchto dětí a většinou šlo o sirotky.

Podobně se k repatriaci svých občanů staví Belgie, Německo nebo Rakousko, i když Kurdové opakovaně upozorňují, že nemají kapacity na dlouhodobé spravování táborů. Jenom loni v Al-Húlu zemřelo hlavně kvůli nedostatku humanitárních potřeb 517 lidí, mezi nimiž bylo 371 dětí.