Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zázrak pod sutinami: 30 hodin po zemětřesení vyprostili holčičku (2), pak i její mámu

Autor: sova, ČTK - 
26. ledna 2020
17:50

Počet obětí pátečního zemětřesení na východě Turecka vzrostl na 36. Zraněných jsou bezmála tři a půl tisíce. Tamní média uvedla, že otřesy dosahovaly síly až 6,8 stupně. Podle šetření amerických geologů bylo zemětřesení cítit i v sousedních státech, jako je Írán, Sýrie, Gruzie, Arménie nebo Libanon. Více než 28 hodin po zemětřesení se záchranářům podařilo z trosek vyprostit 35letou ženu a její dvouletou dceru. Podobně se podařilo expertním skupinám ze sutin vytáhnout už 44 lidí. Šály pro katastrofou postižené lidi věnovali i fanoušci istanbulského fotbalového klubu Fenerbahce.

Turecká televize ukázala Ayse Yildizovou (35) a její dceru Yusru (2), které se díky práci záchranářů podařilo ze zavaleného domu vyprostit jen s drobnými zraněními. Po téměř 30 hodinách od zemětřesení byla jejich šance na přežití přitom mizivá.

Páteční zemětřesení v Turecku má už 31 obětí Páteční zemětřesení v Turecku má už 31 obětí | Reuters

Smrtícími otřesy nejvíce zasaženou oblastí je provincie Elazig, zejména pak město Sivrice, které leží nedaleko epicentra zemětřesení. Záchranné práce kromě mrazivých nočních teplot ztěžovalo i téměř šest stovek menších dotřesů, které ve stejné oblasti zpravidla následují hlavní zemětřesení.

V oblasti je přes 1300 záchranářů a stovky dobrovolníků

Pro postižené obyvatele, které zkáza vyhnala ze svých domovů, otevřely turecké úřady školy, tělocvičny, studentské koleje a mešity. Nejhůře zasažené oblasti navštívil prezident Recep Tayyip Erdogan.

Páteční zemětřesení v Turecku má už 31 obětí Páteční zemětřesení v Turecku má už 31 obětí | ČTK/AP/Ugur Can

Podle tamních úřadů následky zemětřesení zaměstnávají přes 1300 záchranářů z 39 tureckých provincií. Jsou rozděleni do 28 týmů.

Kvůli nočním teplotám, které v postižené oblasti klesají výrazně pod nulu, lidem rozdávali termopřikrývky a karimatky. Do prací se zapojili také dobrovolníci, kteří připravují horký čaj a teplé jídlo.

Šály pro oběti zemětřesení darovali i fotbaloví fanoušci

Podporu obětem pátečního zemětřesení na východě Turecka vyjádřili i fanoušci istanbulského fotbalového klubu Fenerbahce. V průběhu sobotního ligového utkání s Basaksehirem naházeli na trávník šály a čepice, které by měly být podle turecké televize NTV poslány obětem katastrofy.

Příznivci tureckého týmu doprovodili svou podporu skandováním „Elazig nezamrzá, Fenerbahce je s vámi“. Jak klub oznámil, fanoušci poslali do postižené oblasti také několik tisíc přikrývek.

Páteční zemětřesení v Turecku má už 31 obětí Páteční zemětřesení v Turecku má už 31 obětí | ČTK/AP/Ugur Can

Zobrazit celou diskusi