Vedle dobových módních doplňků, obuvi a pikantního pohledu na tehdejší spodní prádlo nechybí ani kontrasty mezi oblečením obyvatel brněnského venkova a nákladně řešenými oděvy z drahých materiálů pro dámy z vyšší společnosti. „Exponáty jsme vybírali ze sbírky čítající asi šedesát tisíc kusů textilu,“ upozornila kurátorka výstavy Libuše Dufková.

Pozoruhodné róby z přelomu 19. a 20. století doplňují skromnější modely z období 1. světové války, které si vynutilo používání levnějších materiálů, zjednodušení střihů a přešívání starších oděvů.

Poválečné oblečení ukazuje inspiraci dekorativním stylem art deco, exotickými kulturami a především osvobození ženské postavy ze zavedených módních pořádků předchozích desetiletí.

Video
Video se připravuje ...

Módní přehlídka k výstavě v Brně TV Blesk Zdeněk Matyáš

Průřez půlstoletím

Na výstavě budou ke zhlédnutí nákladně řešené šaty z drahých materiálů z konce 19. a přelomu 20. století, oděvy s husí hrudí z prvního desetiletí 20. století, střízlivé variabilní komplety z doby první světové války i šaty se sníženým pasem typické pro 20. léta 20. století. Opomenuto nezůstane oblečení mužů, dětí a tradiční oděv obyvatel brněnského venkova. Vše doplní módní doplňky, obuv a spodní prádlo.

Kdy a kde

Výstava Jako růže. Móda zrcadlem doby, Dietrichsteinský palác, Moravské zemské muzeum v Brně, do 23. srpna. Otevírací doba: Úterý 9 až 14 hodin, středa až pátek 9 až 17 hodin, sobota 10 až 17 hodin, neděle 13 až 17 hodin. Vstupné: plné 80 Kč, zvýhodněné 40 Kč, rodinné 180 Kč

Fotogalerie
17 fotografií