Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Petra Janáková znovu před soudem: Důvodem je křivé obvinění!

Autor: ČTK - 
27. ledna 2020
13:54

Petra Janáková, nyní Nová, odsouzená na 30 let za vraždu sběratele, v březnu opět stane před soudem. Tentokrát před senátem Okresního soudu v Opavě. Důvodem je křivé obvinění dozorce ze znásilnění.

Janáková ve vězení otěhotněla, díku tomu byla dočasně propuštěna, aby porodila. Nyní je opět ve vazbě. ČTK o hlavním líčení informoval v pondělí opavský státní zástupce Michal Koflák. „Hlavní líčení je nařízeno na 17. března od 08:00," uvedl žalobce. Potvrdil, že soud se bude zabývat křivým obviněním ze znásilnění. 

Janáková, která si loni změnila jméno na Nová, si odpykávala 30 let vězení za vraždu z roku 2017. V těhotenství byla dočasně propuštěna, dítě se jí narodilo koncem srpna. Tvrdila, že ji ve věznici v Opavě znásilnili dozorci, což se nepotvrdilo. Policie ji zadržela, obvinila a prosazovala vzetí do vazby. Soud jim vyhověl, dospěl k názoru, že by se mohla trestnímu stíhání vyhýbat. O dítě se stará babička.

Mluvčí Vězeňské služby ČR Petra Kučerová dříve pro ČTK uvedla, že „nastavená bezpečnostní pravidla VS ČR pohlavní styk příslušníka s vězněnou osobou neumožňují". Vyloučila také možnost pohlavního styku mezi vězni. Připustila ale, že by si vězni mohli nějakým způsobem sperma předat. V minulosti byl zaznamenán například pokus o předání spermatu v propisovací tužce. Další metodou je tzv. koňování, tedy posílání věcí po provázcích mezi okny.

Za mřížemi má Janáková strávit ještě 28 let. Trest měla přerušený do jednoho roku věku dítěte. Po propuštění z vězení Janáková podle médií žila v Jilemnici na Semilsku a později ve Vrchlabí na Trutnovsku. Na svobodě si také nechala změnit příjmení z Janáková na Nová. 

Na vraždě sběratele se kromě Janákové podílel 31. července 2017 i její tehdejší manžel Jaroslav Janák. Sběratele mincí a známek z Prahy vylákal pár pod záminkou obchodu na schůzku a Janáková ho při společné jízdě autem poblíž Lázní Bělohrad na Jičínsku střelila zezadu do hlavy. Janák pak tělo odtáhl do kukuřičného pole a muži sebral telefon, doklady a 34.000 korun.

Manželé Janákovi se také dvakrát neúspěšně pokusili zavraždit svého zaměstnance z herny v Nové Pace. Navedl je k tomu Martin Herzán, který uzavřel se zamýšlenou obětí životní pojistku a s Janákem se domluvil, že se o peníze vyplacené pojišťovnou rozdělí. Herzán si za návod k vraždě odpyká osm let. Janákovi podle soudů připravovali i další dvě loupežné vraždy sběratelů. Janák, který se přiznal při policejních výsleších a usvědčil i svou tehdejší ženu a Herzána, dostal trest 28 let.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání