Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Udržíme vaši památku, slíbil prezident. Hrůzy Osvětimi si připomíná i 200 přeživších

Autor: ČTK - 
27. ledna 2020
18:10

Polsko bude pečovat o památku obětí nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi a bude chránit pravdu o tom, co zde dělo. Na úvod pondělního hlavního ceremoniálu u příležitosti 75. výročí osvobození tohoto tábora Rudou armádou to prohlásil polský prezident Andrzej Duda. Vzpomínkové akce se účastní přibližně 200 přeživších. Za druhé světové války v Osvětimi zemřelo přes 1,1 milionu lidí, většinou Židů.

Uctění památky obětí, které v Osvětimi zahynuly, jsou přítomny delegace z více než 30 zemí. Mimo jiné přijeli prezidenti Izraele Reuven Rivlin, Německa Frank-Walter Steinmeier a Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj a rovněž český premiér Andrej Babiš.

75. výročí osvobození Koncentračního tábora Osvětim 75. výročí osvobození Koncentračního tábora Osvětim | Reuters

Policie průběžně uzavírala provoz na všech hlavních křižovatkách od katovického letiště až k památníku, aby usnadnila příjezd zahraničních hostů. Přesto se na místě bývalého koncentračního tábora tvořily fronty státníků a zahájení piety se zhruba o deset minut zdrželo.

Duda: Pravda o holokaustu nesmí zemřít

Organizátoři pietního shromáždění uváděli politiky do hlavního stanu u historické osvětimské brány, kde se shromáždili i přeživší z koncentračního tábora. Novináře převážely mikrobusy kolem táborových baráků do někdejší sauny, kde bylo v historických prostorách otevřeno improvizované tiskové středisko.

Hlavní ceremoniál začal projevem polského prezidenta u takzvané zdi smrti, kde byli vězni popravováni. Předtím kromě jiného Duda a Rivlin položili květiny u památníku polského odbojáře Witolda Pileckého, který se v roce 1940 nechal do Osvětimi zavřít dobrovolně, aby prověřil zprávy o tamních zvěrstvech nacistů a informoval o nich svět.

Tisíce botiček, které Němci nestihli spálit. Jejich majitelé zemřeli v plynových komorách Tisíce botiček, které Němci nestihli spálit. Jejich majitelé zemřeli v plynových komorách | Blesk:Robert Klejch

„Jsou to tři generace od doby, kdy se několik tisíc vězňů, obětí krutosti, vyčerpáno otrockou prací, nemocemi, dožilo osvobození vojáky Rudé armády. Máme tu několik posledních přeživších, co zažili peklo holokaustu na vlastní kůži,“ uvedl při zahajovacím ceremoniálu Duda.

„Jménem Polské republiky obnovuji závazek, že stále budeme udržovat památku a chránit pravdu o tom, co se zde dělo. Pravda o holokaustu nesmí zemřít. Vzpomínka na Osvětim musí pokračovat, aby se nic podobného nemohlo opakovat. Děkuji vám, pamětníci, za vaše svědectví a za to, že jste sem dnes přišli,“ dodal.

V Osvětimi bylo vězněno i 50 tisíc Čechoslováků

Přeživší se do Osvětimi sjeli z celého světa - z Izraele, USA, Peru, Ruska či Slovinska, uvedla agentura AP. „Chtěli bychom, aby příští generace věděla, čím jsme si prošli, a aby se to už nikdy neopakovalo,“ řekl rozechvělým hlasem 91letý David Marks. V Osvětimi přišel o 35 příbuzných, kteří sem byli přivezeni ze své rodné vesnice v Rumunsku.

Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz) založili nacisté v roce 1940 a mezi prvními v něm byli internováni polští odbojáři. Následující rok byl poblíž postaven rozsáhlejší komplex Osvětim II - Březinka (Birkenau), který se stal největším střediskem určeným nacisty k vyhlazování evropských Židů. Podle osvětimského muzea v táboře zahynulo přes 1,1 milionu lidí, z toho milion Židů. Vězněno tam bylo i na 50 000 československých občanů, z nichž přežilo asi 6000.

75. výročí osvobození Koncentračního tábora Osvětim 75. výročí osvobození Koncentračního tábora Osvětim | Reuters

Tábor osvobodila 27. ledna 1945 Rudá armáda bývalého Sovětského svazu. V roce 1947 byl pak celý objekt prohlášen polským národním památníkem.

Na pondělek připadá Mezinárodní den památky obětí holokaustu, který je připomínán z vyhlášení Valného shromáždění OSN od roku 2006. Nacisté za druhé světové války zavraždili na šest milionů lidí židovského původu.