Součástí nákladné rekonstrukce, která by radnici měla dopřát mimo jiné nová okna, vzduchotechniku a klimatizaci, je totiž i možná přístavba. V rámci ní by radniční budova mohla nejen trošku „povyrůst“, ale ještě i o něco málo „nakynout“ směrem k vozovce ulice Bratří Venclíků, kde sídlí.

Podle starosty Prahy 14 Radka Vondry (TOP 09) bude při realizaci těchto plánů, které předběžně odsouhlasilo též zastupitelstvo městské části, záležet především na tom, zda se podaří sehnat potřebné finanční prostředky.

Nový sál i kavárna

Radnice tak hodlá vypsat výběrové řízení, kde architekti budou vycházet z již existující ideové studie, která řeší vnitřní uspořádání budovy a především také předprostor před nynějším úřadem. Projekt počítá s tím, že by radnice rozšířením obdržela například nový sál vhodný pro jednání zastupitelstva nebo pro pořádání společenských akcí.

Dosavadní úřad navíc funguje ve dvou sousedních panelových domech, přičemž přístavba by oba úřady vhodně propojila tak, „aby se již nemuselo chodit venkem, což je zejména za nepříznivého počasí nepříjemné nejen pro zaměstnance úřadu, ale i pro jeho návštěvníky,“ uvádí hlavní architekt Prahy 14 Milan Veselý.
Radnice Prahy 14 v ulici Bratří Venclíků.
Autor: David Zima

Jednat by se podle radničního zpravodaje mělo o dvoupodlažní přístavbu s rozlehlou halou. V jejím prvním podlaží by byly informační stanoviště pro veřejnost a přepážky, dále pak také kavárna. Ta by přinejlepším mohla přesahovat formou zahrádky i na ulici. Zda k této přístavbě skutečně dojde, je nejisté. Záležet bude na finálním odsouhlasení zastupitelstva a především na finančních možnostech radnice.