Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chystáte se odstranit tetování? Víme, jaké máte možnosti a jestli to bolí

...
30. ledna 2020 | 06:00

Důvody k odstranění tetování mohou být různé. Přestane se vám líbit nebo se v nové životní roli ukáže jako nevhodné. Naštěstí v dnešní době existuje několik možností, jak si tuto ozdobu nechat odstranit. 

Nejčastěji žádají o odstranění tetování lidé kolem třicítky, kteří se s ozdobou nesžili podle svých představ. „Často máme mezi zájemci muže i ženy, kteří zjistí, že se navzdory očekávání s tetováním necítí dobře. Nedokážou si na svůj nový vzhled zvyknout a může to dojít až tak daleko, že je začnou pronásledovat psychické problémy,” říká dermatolog Miloš Kravciv z Lékařského domu Praha 7.

Podobný důvod uvádějí ženy i při žádosti o odstranění permanentního make-upu. „Ženy si také někdy chtějí nechat odstranit permanentní make-up, který se tak úplně nepovedl, přidává jim roky nebo je prostě příliš výrazný. Ony se v tom necítí,” přidává další možný důvod specialistka na ošetření pleti Martina Šmidrová. Většina lidí tuší, že tetování lze nějak odstranit. I tak ale tento zákrok provází řada mýtů. Jaké jsou ty nejčastější?

Jaké jsou metody odstranění? Bolí?

Laser

Nejčastěji používanou metodou, která vám obrázky z kůže vygumuje, je laserové ošetření. Účinnost a způsob provedení se liší podle typu používaných laserů, v každém případě si vyberte kvalitní a dobře vybavené pracoviště. Před ošetřením se s lékařem sejdete na úvodní konzultaci, kde z rozsahu a podoby tetování lékař odhadne, kolik sezení můžete očekávat. „Buďte připraveni nejméně na dvě návštěvy, u velkých ploch to ale může být i přes deset sezení. Počet opakování je vždy individuální. Mezi sezeními má být asi 6 týdnů přestávka, aby se kůže stihla zhojit,” popisuje MUDr. Kravciv. 

Během zákroku na vás působí laser, který je zaměřen na barvu pod kůží. Speciální lasery přímo na odstranění tetování mají velmi krátké pulzy a mohou vysílat až tři vlnové délky. Zjednodušeně lze říci, že pigment rozbijí na miniaturní částečky, ty poté tělo vyloučí. Po zákroku je nutno místo chladit a důsledně chránit před slunečními paprsky. V době rekonvalescence nechoďte do bazénu a sauny.

Dermabraze

Jde o různé metody výbrusu. Je to způsob starší, dnes už se téměř nepoužívá. Hodně bolí a poškozuje i zdravou okolní kůži, takže pokud si zrovna nepotrpíte na bolest, dermabrazi vám moc nedoporučujeme.

Excize

Vyříznutí obrázku z kůže funguje podobně, jako se zbavujete třeba mateřského znaménka. Hodí se jen na malá tetování a dá se provést jen na některých místech. Výhodou je, že obrázek zmizí kompletně, bez ohledu na barvy. Nevýhodou je vznik jizvy.

Přetetování

Je to vhodné řešení, když se vám omrzí motiv nebo se chcete zbavit neoblíbeného jména, ale tetování jako takové vám nevadí. Pak je stačí jednoduše zakrýt něčím jiným. Můžete zvolit i překrytí motivu tělovou barvou, takže to pak bude vypadat, jako byste žádné tetování neměli.

Při odstraňování tetování či permanentního make-upu oslovte kvalitní dermatologická pracoviště, která si s tím poradí. Sice vás to bude stát nějaké peníze, čas a péči, ale možnosti existují. A není třeba se jich bát.

Největší mýty o odstranění tetování najdete na webu Mojezdravi.cz

Autor: Petra Kubalová
Video se připravuje ...