Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Rozmazlení benjamínci, kritičtí prvorození. Pořadí narození v rodině ovlivní váš život, říká terapeutka Monika Němcová

29. ledna 2020 | 09:00

Terapeutka Monika Němcová ze Studia Mones ve své praxi pracuje s teorií o pořadí narození. Říká mimo jiné, že jsme od dětství obklopeni vším, co se po předcích předává na generaci další, ale mnohdy jsou to modely, které už dávno nefungují. "Všechny teorie o pořadí narození samozřejmě nelze aplikovat úplně na každého, ale mohou nám pomoci vypořádat se s různými rodinnými traumaty nebo vzorci chování, které nás negativně ovlivňují," říká terapeutka.

Jak moc nás může ovlivnit pořadí, v němž jsme se do rodiny narodili?

Pokud jsem prvním dítětem pro oba rodiče, tak jsem pro ně tajemství, které budou odhalovat, budou se učit, co všechno znamená mít dítě. Můj úsměv, pláč, bobek, grrr v nich budou vyvolávat emoce, které do té doby nepoznali. Bude se v nich probouzet pocit zodpovědnosti v nových aspektech a je běžné, že si nemusí vědět rady. Příkladem nadšení rodičů nad narozením prvního dítěte bývá spousta fotek a knih o výchově.

U druhého dítěte jsou rodiče zkušenější a některé emoce už nemají, že?

Vyvstávají však nové otázky a úkoly. Jak se rozpůlit a být na dvou místech najednou, to je asi ta nejzákladnější. Pokud jde o partnerství a zároveň rodičovství, tak tam se dynamika ve vztahu změní. To, jak rodič příchod dítěte zvládá, je ovlivněno i jeho vlastním pořadím narození, zkušenostmi ze sourozeneckého vztahu a přístupem jeho rodičů k výchově jednotlivých sourozenců i zasahováním do jejich vztahů. Někteří si mohou představit rodiče stojící vedle sebe a před nimi v řadě za sebou děti tak, jak se jim narodily. Co asi jednotlivé děti cítí, když jsou první na ráně nebo když mají někoho před sebou nebo z obou stran atd.

Není to ale pravidlo, jen možnost, že?

Já jsem osobně velmi opatrná, abych si vytvářela striktní pravidla. V mé praxi mi pořadí narození pomáhá jako první krok – v kterém pořadí se narodili rodiče a jaká je jejich zkušenost s vlastními sourozenci. Pokud řešíme otázku jejich dětí, můžeme díky tomu najít efektivní nápravu toho, co právě hoří.

Máte nějaký příklad?

Jedna maminka přišla na ukázkovou lekci nejprve s ročním chlapečkem a pak se měla účastnit další lekce s prvorozenou dcerou. Ve dveřích si s chůvou děti předávala a zadrhlo se to. Poradila jsem jí, aby se soustředila na to, co chce její prvorozená dcera, která měla jít na druhou lekci. Maminka dceři vyhověla takto

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Autor: Hana Langrová